Ποιες τουρκικές τράπεζες ανέστειλαν το ρωσικό σύστημα Mir

Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2022 10:40
UPD:10:50
Shutterstock

Δύο από τις κορυφαίες τουρκικές τράπεζες, η Isbank και η τοπική μονάδα της Emirates, ανέστειλαν τη χρήση  του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir, μετά από προειδοποίηση των ΗΠΑ ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε όσους βοηθούν τη Μόσχα να παρακάμψει τις κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι αποφάσεις, που ανακοινώθηκαν ξεχωριστά, ήρθαν αφότου η Ουάσιγκτον επέκτεινε τις κυρώσεις της την περασμένη εβδομάδα για να συμπεριλάβει τον επικεφαλής της οντότητας που διευθύνει τη Mir, η οποία είναι δημοφιλής στους δεκάδες χιλιάδες Ρώσους τουρίστες που έφτασαν στην Τουρκία φέτος. Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ή OFAC, προειδοποίησε επίσης την περασμένη εβδομάδα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μην συνάψουν νέες συμφωνίες ή να επεκτείνουν τις υπάρχουσες με τον ρωσικό φορέα εκμετάλλευσης καρτών Mir.

To σύστημα πληρωμών Mir αναπτύχθηκε από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ως εγχώρια εναλλακτική λύση έναντι της Visa και της Mastercard. 

Πέντε από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας, η Vakifbank, η Ziraat Bank, η Ish Bank, η DenizBank και η Halkbank, είναι μέλη του συστήματος πληρωμών. 

Η απόφαση των δύο από τις πέντε τουρκικές τράπεζες, να διαφοροποιηθούν από την πολιτική Ερντογάν υπερ της Ρωσίας, είναι δείγμα ότι τουρκικές εταιρείες, παίρνουν αποστάσεις από τη σύγκρουση Δύσης - Ρωσίας και από την «ουδέτερη» πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Ερντογάν, σημειώνει το Reuters. 

Τόσο η Isbank, οι μετοχές της οποίας έκαναν βουτιά 10% χθες μετά την ανακοίνωση της απόφασης, όσο και η Denizbank ανακοίνωσαν οτι βασικός τους στόχος είναι να εναρμονιστούν με τους εθνικούς και διεθνείς νόμους και κανονισμούς και τις αρχές των εμπορικών επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα αντιτίθεται στις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία και διατηρεί στενούς δεσμούς τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο. Τον τελευταίο καιρό είναι  γνωστό ότι η Τουρκία δέχεται πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ  για να πατάξει την διαφυγή των ρωσικών κυρώσεων. Ουσιαστικά υπάρχει η ανησυχία ότι ο τραπεζικός τομέας της χώρας συνιστά μια πιθανή κερκόπορτα για παράνομη χρηματοδότηση, ανέφερε σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα