Merrill: Κεφάλαια 73 δισ. ευρώ πιθανόν να χρειαστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2008 12:58
UPD:13:37

Κεφάλαια συνολικού ύψους 73 δισ. ευρώ πιθανόν να χρειαστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες – με επικεφαλής τη γερμανική Deutsche Bank και την ιταλική UniCredit – προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους, σύμφωνα με τη Merrill Lynch.

Ειδικότερα, όπως σημειώνουν αναλυτές του αμερικανικού οίκου σε σημερινό σημείωμά τους προς τους επενδυτές, η Deutsche Bank ενδεχομένως να χρειαστεί 8,9 δισ. ευρώ – περισσότερα από κάθε άλλη τράπεζα – και η Unicredit 7,4 δισ. ευρώ.

«Η αύξηση κεφαλαίων αυτού του μεγέθους θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ δύσκολη στο τρέχον περιβάλλον», επισημαίνουν οι αναλυτές της Merrill. Όπως υποστηρίζουν, «στις περισσότερες περιπτώσεις, απαιτείται κυβερνητική στήριξη, μια μη ελκυστική επιλογή για τους περισσότερους διευθύνοντες συμβούλους».

Οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να προχωρούν σε «ενέσεις» ρευστότητας σε μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η UBS και η Royal Bank of Scotland, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους.

«Η ενδυνάμωση του κεφαλαίου αποτελεί σαφέστατα αυτή τη στιγμή ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στο σημείωμά τους οι αναλυτές της Merrill Lynch.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα