Ουγγαρία: Κρίση λόγω δανείων σε συνάλλαγμα

Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2008 13:49

Καθώς τα πλοκάμια της χρηματοπιστωτικής κρίσης «αγκαλιάζουν» την Ευρώπη, η Ουγγαρία βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο. Η πάλαι πότε αγαπημένη χώρα των επενδυτών της Δύσης επιβαρύνεται με υψηλό χρέος.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι την καταναλωτική μανία του παρελθόντος το κράτος τη χρηματοδότησε, στο μεγαλύτερο ποσοστό, με δάνεια σε συνάλλαγμα, τα οποία σήμερα γίνονται ολοένα πιο ακριβά.

Τα τελευταία χρόνια, οι Ούγγροι συνέρρεαν στις τράπεζες για να πάρουν τα –κάποτε– φτηνά δάνεια σε ελβετικά φράγκα και ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την αγορά αυτοκινήτων και σπιτιών.

Παρά τον συναλλαγματικό κίνδυνο, υπολογίζεται ότι τα φετινά καταναλωτικά δάνεια σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% έχουν συναφθεί σε συνάλλαγμα, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Σήμερα έρχονται αντιμέτωποι με τις αυξανόμενες δόσεις, σχολιάζει η εφημερίδα Herald Tribune.

Παρότι η Ουγγαρία δεν βρίσκεται επ’ ουδενί στη δυσχερή θέση της Ισλανδίας, ωστόσο κατατάσσεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με το μεγαλύτερο πρόβλημα εξαιτίας του χρέους της, το ένα τρίτο περίπου της οποίας είναι σε συνάλλαγμα.

Καθώς η πιστωτική της αγορά συρρικνώνεται, οι στόχοι ρυθμού ανάπτυξης αναθεωρούνται προς τα κάτω, οι δημόσιες δαπάνες ψαλιδίζονται και το εγχώριο χρηματιστήριο κατακρημνίζεται, καταγράφοντας απώλειες 40% περίπου εντός του μήνα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα