Πούτιν: Απροετοίμαστη η Δύση στη χρηματοπιστωτική κρίση

Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2008 16:43

Η Ρωσία δεν αιφνιδιάστηκε από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, σε αντίθεση με τη Δύση και τους διεθνείς οικονομικούς θεσμούς, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Θα ήθελα να πω πως εμείς δεν επιτρέψαμε να αιφνιδιαστούμε», πρόσθεσε, σε αντίθεση «με τις αμερικανές, ευρωπαϊκές, βρετανικές […] δομές που βρέθηκαν απροετοίμαστες».

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, σε συνάντηση που είχε με ξένους επενδυτές, έκρινε επίσης ότι ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν προετοιμασμένο για την κρίση.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέμεινε επίσης στο γεγονός ότι η οικονομία της Ρωσίας «ήταν αρκετά καλά προετοιμασμένη απέναντι στις εξωτερικές αναταράξεις μακράς διαρκείας» και πρόσθεσε ότι «η Ρωσία έχει μια σταθεροποιητική επίδραση στην κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας».

Σημειώνεται ότι η Ρωσία επλήγη και αυτή από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Το ρωσικό χρηματιστήριο κατέρρευσε, υποχωρώντας σχεδόν κατά τα τρία τέταρτα της αξίας του από το Μάιο, ενώ η διαρροή κεφαλαίων επιταχύνθηκε, φτάνοντας τα 33 δισεκατομμύρια δολάρια στη διάρκεια μόνο του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, λόγω κυρίως των μεγάλων αποθεμάτων της σε πετροδολάρια, δείχνει να βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με τον αέρα πανικού που πνέει στις παγκόσμιες αγορές.

Το κράτος, το οποίο έχει ήδη επέμβει για να σώσει πολλές τράπεζες, ετοιμάζεται εξάλλου να επέμβει αυτήν την εβδομάδα στην χρηματιστηριακή αγορά για να αναστείλει την πτώση της και προορίζει σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ευρώ για τον σκοπό αυτόν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα