Βρετανία: Χείρα βοηθείας στις μικρές επιχειρήσεις

Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2008 11:14

Νέα μέτρα ανακοίνωσε χθες η βρετανική κυβέρνηση για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, στις οποίες απασχολούνται συνολικά 15 εκατ. εργαζόμενοι, μέσω της ενίσχυσης των ταμειακών ροών και της παραγωγικότητας.

Στην πρώτη εμφάνιση του χθες στην επιτροπή επιχειρήσεων περιορισμένης σύνθεσης, ο καινούργιος υπουργός Επιχειρήσεων Πίτερ Μάντελσον ανακοίνωσε ότι εκτός από τη δέσμευση του δημόσιου τομέα αμέσως μετά την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης ότι θα εξοφλήσει τους μικροεργολάβους ενός 10 ημερών, η κυβέρνηση έκλεισε επίσης συμφωνία με τις Υπηρεσίες Περιφερειακής Ανάπτυξης (RDA) για έγκυρες αποπληρωμές.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί με τις Υπηρεσίες Περιφερειακής Ανάπτυξης προβλέπουν συμβάσεις με μικρές επιχειρήσεις αξίας 750 εκατ. στερλινών.

Ο Μάντελσον δήλωσε στην επιτροπή περιορισμένης σύνθεσης θα πρέπει να υπάρξει σύσταση προς την τοπική αυτοδιοίκηση και τα νοσοκομεία να κάνουν το ίδιο.

Θα επιδοτηθούν επίσης οι μικρές επιχειρήσεις που προτίθενται να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους, παρά την οικονομική ύφεση, με 350 εκατ. στερλίνες, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Επιχειρήσεων επιβεβαίωσε τη συνάντηση του ιδίου και του υπουργού Οικονομικών με διοικητές τραπεζών την Πέμπτη προκειμένου να τους «παρακινήσουν» να συνεχίσουν το δανεισμό των μικρών επιχειρήσεων με επιτόκια αντίστοιχα με αυτά που προσέφεραν τον τελευταίο χρόνο.

Το σαββατοκύριακο ο Μάντελσον εξέφρασε ανησυχίες ότι οι τράπεζες έχουν γίνει ιδιαίτερα αυστηρές κατά τη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, περιορίζοντας τα πιστωτικά τους όρια και χρεώνοντας μονομερώς τις εταιρείες για τα μεταβαλλόμενα δάνεια.

Στη σύσκεψη της Πέμπτης, ο Μάντελσον δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει το μερίδιο επιρροής που απέκτησε πρόσφατα σε τρεις τράπεζες , έναντι 37 δισ. στερλινών, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις για διατήρηση των πιστωτικών ορίων στις «στριμωγμένες» επιχειρήσεις.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα