Χρηματιστήρια: Τριγμοί μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2022 16:06
UPD:16:17
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Αρνητικά αντέδρασαν οι αγορές στα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, καθώς ξεπέρασε τις προβλέψεις και αυξήθηκε κατά 0,1% για τον μήνα και 8,3% για το προηγούμενο έτος. Έτσι οι επενδυτές επικεντρώνονται στη διαφαινόμενη νέα επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve. Ο Γενικός Δείκτης στην Αθήνα υποχωρεί 1,08% στις 840 μονάδες. «Κόκκινα» τα ταμπλό και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στις τράπεζες, οι οποίες υποχωρούν 3%, ασκούνται πιέσεις, με την Εθνική να σημειώνει πτώση 2,57%. Στο -1,06% η Alpha Bank, 0,5% η πτώση για τη Eurobank. Εξαίρεση η Πειραιώς που ενισχύεται. Πιέσεις στις μετοχές των εταιρειών ενέργειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος παρακολουθεί ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών, αυξήθηκε κατά 0,1% για τον μήνα και 8,3% το προηγούμενο έτος. Εξαιρουμένου του ασταθούς κόστους τροφίμων και ενέργειας, ο ΔΤΚ αυξήθηκε 0,6% από τον Ιούλιο και 6,3% από τον ίδιο μήνα το 2021.

Η έκθεση για τον πληθωρισμό ήταν ένα από τα τελευταία στοιχεία που θα εξετάσει η Fed πριν από τη συνεδρίαση στις 20-21 Σεπτεμβρίου, όπου η κεντρική τράπεζα αναμένεται να πραγματοποιήσει την τρίτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων 75 μονάδες βάσης σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι «σθεναρά αφοσιωμένος» στη μείωση του πληθωρισμού, παρά την ανησυχία ότι οι επίμονες επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Νέας Υόρκης ανέστρεψαν την πορεία τους για να υποχωρήσουν απότομα μετά την άνοδο του πληθωρισμού τον Αύγουστπ. Έτσι τα futures της Wall Street έχασαν περίπου 400 μονάδες λίγο μετά τη δημοσίευση της έκθεσης.

Στις 30 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσουν εκ νέου οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντικείμενο τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έναντι των αυξανόμενων τιμών ενέργειας, όπως έκανε γνωστό ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Γιόζεφ Σικέλα.

Εν τω μεταξύ πρόταση για υποχρεωτική μείωση  της κατανάλωσης ρεύματος και επιβολή εισφοράς στις ενεργειακές επιχειρήσεις  για τη διοχέτευση των κερδών των ενεργειακών εταιρειών στους καταναλωτές, αναμένεται να υποβάλει η Κομισιόν. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταθέσει την πρότασή της αυτήν την εβδομάδα.

Δείτε τις αγορές με μια ματιά εδώ

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα