Βρετανία: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1974 η ανεργία- Γιατί δεν είναι καλά νέα για τον πληθωρισμό

Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2022 11:09
UPD:11:28
REUTERS/DADO RUVIC

Η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε αυτό το καλοκαίρι στο χαμηλότερο επίπεδό της από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δείχνουν ότι η πτώση οφείλεται στην απότομη αύξηση των ατόμων που ταξινομούνται ως οικονομικά ανενεργά ή που δεν αναζητούν δουλειά. Τα στοιχεία αυτά θα ενισχύσουν τους φόβους των αξιωματούχων ότι οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, αναφέρουν οι Financial Times. 

Ειδικότερα, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δήλωσε την Τρίτη ότι το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,6% το δεύτερο τρίμηνο, μειωμένο κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από το προηγούμενο τρίμηνο και το χαμηλότερο από το 1974. Ωστόσο, αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι περισσότεροι άνθρωποι εργάζονταν. Το ποσοστό απασχόλησης μειώθηκε επίσης κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 75,4%.

Αντίθετα, σημειώθηκε νέα άνοδος στον αριθμό των ατόμων που δήλωσαν ότι δεν εργάζονταν επειδή σπούδαζαν ή αντιμετώπιζαν μια μακροχρόνια πάθηση στην υγεία τους — γεγονός που ανέβασε το ποσοστό οικονομικής αδράνειας κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 21,7%, πάνω από το προγενέστερο - επίπεδο πανδημίας.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, προειδοποίησε ότι η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού θα κάνει πιο επίμονες τις πιέσεις στις τιμές και τους μισθούς και τα τελευταία στοιχεία θα ενισχύσουν την υπόθεση της κεντρικής τράπεζας να συνεχίσει την επιθετική νομισματική της πολιτική την επόμενη εβδομάδα. 

Τα στοιχεία έδειξαν ότι η αύξηση των μισθών ενισχύθηκε το δεύτερο τρίμηνο, με τις μέσες συνολικές αμοιβές, συμπεριλαμβανομένων των μπόνους, να είναι 5,5% υψηλότερες από ό,τι πέρυσι. Βέβαια, σύμφωνα με τον οικονομολόγο στην KPMG, Yael Selfin,αυτό είναι «μικρή παρηγοριά για τους εργαζόμενους», των οποίων τα πακέτα αμοιβών συμπιέζονται από τον πληθωρισμό, με τις συνολικές αμοιβές να μειώνονται κατά 2,6% σε πραγματικούς όρους και τα κανονικά εβδομαδιαία κέρδη κατά 2,8%.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα