Ο πόλεμος περιπλέκει τα ευρωπαϊκά σχέδια για μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων

Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2022 10:42
UPD:10:50
SHUTTERSTOCK

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει ένα ντόμινο εξελίξεων σε πολλούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής παγκοσμίως, με τις πιο «ορατές» επιπτώσεις να διακρίνονται στον ενεργειακό ανεφοδιασμό και την επισιτιστική ασφάλεια.

Την ίδια ώρα, με διάφορα μέτρα και αποφάσεις, κυβερνήσεις και φορείς προσπαθούν να ελαφρύνουν αυτές τις επιτπώσεις του πολέμου για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Το έχουμε ήδη δει σε μεγάλο βαθμό στην ενεργειακή κρίση με τις αποφάσεις των κυβρνήσεων να καθυστερούν, για παράδειγμα, την πορεία προς την ενεργειακή μετάβαση. 

Όσον αφορά την επισιτιστική ασφάλεια και την επάρκεια τροφίμων, υπάρχει ένα σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δραστική μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων που πλέον η εφαρμογή του έχει δημιουργήσει ανησυχίες. Η ΕΕ καθυστερεί τα σχέδια να μειώσει τη χρήση φυτοφαρμάκων λόγω των φόβων ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή τροφίμων και να αυξήσει τις τιμές των κρίσιμων προϊόντων στο μπλοκ, αναφέρουν οι Financial Times. 

Ο κανονισμός για τη βιώσιμη χρήση φυτοφαρμάκων προβλέπει τη μείωση κατά 50% της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων και των πιο επικίνδυνων φυτοφαρμάκων έως το 2030 και πλέον τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να θέσουν τους δικούς τους στόχους μείωσης της χρήσης αυτών των προϊόντων εντός σαφώς καθορισμένων παραμέτρων καθώς και στρατηγικές για να διασφαλιστεί ότι ο στόχος σε όλη την ΕΕ επιτυγχάνεται συλλογικά.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία αύξησε το ενεργειακό κόστος για τους παραγωγούς τροφίμων και μείωσε τις εισαγωγές σιτηρών και άλλων προϊόντων από αυτές τις χώρες.

Η Κομισιόν πρότεινε το σχέδιο τον Ιούνιο, αλλά το Συμβούλιο της ΕΕ, που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη, πρέπει να την εγκρίνουν μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Συμβούλιο της ΕΕ καθυστερεί ωστόσο να την εγρκίνει, σύμφωνα με τους FT που επικαλούνται τέσσερα άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.

Οι προτάσεις για μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων δεν έχουν γίνει δεκτές με ενθουσιασμό στην Ανατολική Ευρώπη, όπου οι χώρες γενικά χρησιμοποιούν ήδη χαμηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων και πιστεύουν ότι είναι άδικο να περικοπεί η ίδια ποσότητα για όλες τις χώρες. Φοβούνται επίσης ότι μόνο τα πλουσιότερα κράτη της ΕΕ θα μπορέσουν να αντέξουν οικονομικά τις λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές χημικές ουσίες.

Γι αυτό και κάποιες ζητούν εξαιρέσεις. Η Πολωνία ηγήθηκε μιας ομάδας 10 χωρών που ζήτησαν εξαιρέσεις από το νόμο. Ωστόσο, ακόμη και χώρες που συνήθως είναι υπέρ των πράσινων μέτρων υποστηρίζουν ότι η κίνηση για μείωση της χρήσης τη στιγμή που οι εταιρείες δεν έχουν ακόμη αναπτύξει πιο βιώσιμες εναλλακτικές είναι ανεύθυνη, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η γεωργική οργάνωση Copa-Cogeca, από την πλευρά της, πιέζει για καθυστέρηση ή εγκατάλειψη μιας σειράς πράσινων πρωτοβουλιών. Υποστηρίζει ότι οι αγρότες έχουν ήδη μειώσει την ποσότητα των καλλιεργειών που φυτεύουν λόγω του αυξανόμενου κόστους, που προκαλείται κυρίως από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και τις συνθήκες ξηρασίας σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Η ομάδα εκτιμά ότι η συγκομιδή σιτηρών της ΕΕ θα είναι 269 εκατομμύρια τόνοι φέτος, καταγράφοντας πτώση 7% σε σύγκριση με το 2021. Οι εισαγωγές από την Ουκρανία και τη Ρωσία έχουν επίσης μειωθεί λόγω του πολέμου.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα