«Σφυροκοπούνται» οι αναδυόμενες οικονομίες

Εκκλήσεις προς ΔΝΤ για βοήθεια
Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2008 15:51

Έντονες εκκλήσεις για διεθνή βοήθεια απηύθυναν σήμερα οι αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες πλήττονται από τη χειρότερη στον κόσμο χρηματοοικονομική κρίση των τελευταίων 80 ετών, με τις κεντρικές τράπεζές τους να αναγκάζονται να λάβουν έκτακτα μέτρα.

Οι μαζικές ρευστοποιήσεις, στις οποίες προχώρησαν οι επενδυτές, εν μέσω ανησυχιών για επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας, άσκησαν πιέσεις στις μετοχές των αναδυόμενων αγορών, στο χρέος και τα νομίσματά τους, επισκιάζοντας τις ενδείξεις για εξομάλυνση της χρηματοοικονομικής κρίσης μετά τις συντονισμένες προσπάθειες στήριξης των τραπεζών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ουγγαρία αύξησε σήμερα το επιτόκιό της κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/22/1580387.htm , ενώ η κεντρική τράπεζα της Λευκορωσίας ζήτησε πίστωση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Η πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο δήλωσε, από την πλευρά της, ότι αναμένει την απόφαση του ΔΝΤ σχετικά με την παροχή δανείου στη χώρα της αργότερα σήμερα.

Το ΔΝΤ σκοπεύει ακόμη να βοηθήσει το Πακιστάν, το οποίο έχει ανάγκη από κεφάλαια, καθώς και την Ισλανδία που βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

«Δεν είναι ότι έχουν αλλάξει τα θεμελιώδη των αναδυόμενων αγορών. Τα κεφάλαια μεταφέρονται από τον αναδυόμενο κόσμο προς τον αναπτυγμένο κόσμο», εξηγεί ο Νιλ Ντούγκαλ, επικεφαλής οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στη Dresdner Kleinwort.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα