Κάτω από τα 4.000 δολ. ο χαλκός

Για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2005
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2008 08:09
UPD:08:15

ΚΑΤΩ από τα 4.000 δολ. ανά μετρικό τόνο υποχώρησε ο χαλκός για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2005 εν μέσω ανησυχιών ότι η επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας θα περιορίσει τη ζήτηση για τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής.

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι μετοχές στα Χρηματιστήρια της Αυστραλίας, της Ν. Ζηλανδίας και της Ιαπωνίας, μετά την αύξηση των στοιχείων ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει σε ύφεση. Οι μετοχές της BHP Billiton Ltd. – της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο – υποχώρησαν 11% μετά τη μείωση της τιμής των μετάλλων.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες υποχώρησε έως 4,1% φθάνοντας στα 3.983 δολ. ο τόνος και διαπραγματεύθηκε στα 3.995 δολ. ο τόνος στο London Metal Exchange (LME) στις 8:54 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Το μέταλλο υποχώρησε 17% αυτήν την εβδομάδα και 40% μέσα στο έτος.

Η παγκόσμια παραγωγή του βιομηχανικού μετάλλου υπερέβη κατά 65.000 μετρικούς τόνους τη ζήτηση τον Ιούλιο, σύμφωνα με το International Copper Study Group στις 20 Οκτωβρίου.

Χθες η BHP Billiton είπε ότι η «αβεβαιότητα» για τη ζήτηση εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής στην Κίνα θα διατηρηθεί μετά την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας με τον χαμηλότερο ρυθμό σε πέντε χρόνια το τελευταίο τρίμηνο. Η Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. είπε αυτήν την εβδομάδα ότι ενδέχεται να καθυστερήσει την υλοποίηση των σχεδίων επέκτασης μέχρι τη βελτίωση των συνθηκών της αγοράς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα