Hyundai Motor: Κάμψη 38% στα κέρδη γ' τριμήνου

Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2008 08:48
UPD:09:38

Μειωμένα κατά 38% εμφανίστηκαν τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Νότιας Κορέας, Hyundai Motor, το τρίτο τρίμηνο της χρήσης, εξ αιτίας της μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης και των απεργιών που επηρέασαν αρνητικά το αδύναμο ουόν.

Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 264,8 δισ. ουόν (187 εκατ. δολάρια) από 425,5 δισ. ουόν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της αυτοκινητοβιομηχανίας. Τα αποτελέσματά της διαμορφώθηκαν υψηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών, οι οποίοι τα ανέμεναν κατά μέσο όρο στα 179,5 δισ. ουόν. Οι πωλήσεις της εταιρείας μειώθηκαν κατά 15% στα 6,05 τρισ. ουόν.

Η Hyundai πούλησε λιγότερα αυτοκίνητα καθώς η ζήτηση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη μειώθηκε, ενώ η απεργία στα εργοστάσιά της στη Ν. Κορέα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των πωλήσεων κατά 18%. Επίσης, η εταιρεία αναγκάστηκε να διαγράψει περισσότερα κεφάλαια για δυνητικές απαιτήσεις πελατών από το εξωτερικό μετά την υποχώρηση του ουόν κατά 13% έναντι του δολαρίου το τελευταίο τρίμηνο.

Τα λειτουργικά κέρδη – ή οι πωλήσεις μείον του κόστους των αγαθών που πουλήθηκαν και των διοικητικών δαπανών – μειώθηκαν 71% φθάνοντας στα 104,5 δισ. ουόν.

Το νόμισμα της Ν. Κορέας, που έχει υποχωρήσει 34% έναντι του δολαρίου φέτος, βοήθησε την Hyundai να είναι ανταγωνιστική στις ΗΠΑ, μειώνοντας το ποσό των εσόδων που χρειάζεται να στείλει στη χώρα της για να καλύψει το κόστος παραγωγής.

Οι πωλήσεις τριμήνου στις ΗΠΑ – τη μεγαλύτερη ξένη αγορά της αυτοκινητοβιομηχανίας – μειώθηκαν κατά 12% στα 106.598 οχήματα μετά από μείωση των συνολικών πωλήσεων του κλάδου σε ποσοστό 18%. Το εννεάμηνο του 2008 οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 5,8%. Οι πωλήσεις της General Motors μειώθηκαν κατά 18% ενώ της Toyota υποχώρησαν σε ποσοστό 10%.

Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Hyundai, Choi Jae Kook, στις 10 Οκτωβρίου, η αυτοκινητοβιομηχανία δεν θα επιτύχει τον στόχο των πωλήσεων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Επίσης η εταιρεία σταμάτησε την παραγωγή στο μοναδικό της εργοστάσιο στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ για 11 ημέρες εξ αιτίας της χαμηλής ζήτησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα