Χρηματιστήρια: Ράλι στις αγορές μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2022 13:19
UPD:13:22

Με ισχυρή άνοδο 2,11% και τις 843 μονάδες κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τράπεζες να σημειώνουν άλμα, ενώ και ο ΟΤΕ κινείται στο +3,5%. Μικρή αποκλιμάκωση σημείωσε ο πληθωρισμός. Κέρδη και στην Ευρώπη μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ για επιθετική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Ελαφρά επιβράδυνση σημείωσε ο πληθωρισμός στη χώρα μας τον Αύγουστο, για δεύτερο διαδοχικό μήνα. Παραμένει όμως πάνω από το 11% με τις τιμές ενέργειας, μεταφορών και τροφίμων να εξακολουθούν να καταγράφουν μεγάλη άνοδο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης των τιμών καταναλωτή τον προηγούμενο μήνα διαμορφώθηκε στο 11,4%  από 11,6% τον Ιούλιο και 12,1% τον Ιούνιο.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ τόνισε την Πέμπτη τη σημασία της μείωσης του πληθωρισμού «τώρα» προτού το κοινό συνηθίσει πολύ τις υψηλότερες τιμές και τις περιμένει ως κανόνας. Στα τελευταία σχόλιά του, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή του για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ο Πάουελ είπε ότι οι προσδοκίες παίζουν σημαντικό ρόλο και ήταν ένας κρίσιμος λόγος για τον οποίο ο πληθωρισμός ήταν τόσο επίμονος στις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Χθες Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, προκειμένου να αποκαταστήσει τον έλεγχο του πληθωρισμού που ανέρχεται σε επίπεδα ρεκόρ, ακόμη και όταν αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης στην ευρωζώνη. Έτσι το βασικό επιτόκιο από 0,5% διαμορφώνεται πλέον στο 1,25%. Η Κριστίν Λαγκάρντ έκρουσε ξανά τον κώδωνα του κινδύνου για τους πληθωριστικούς κινδύνους, τους οποίους απέδωσε στην ενεργειακή κρίση, επαναλαμβάνοντας ότι «ο πληθωρισμός θα παραμείνει πολύ άνω του στόχου του 2% για καιρό».

Στο ταμπλό

Στις τράπεζες, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν Εθνική +4% και Πειραιώς +4%. Ακολουθούν Eurobank και Alpha Bank με κέρδη άνω του 2%. Στα μη τραπεζικά blue chips, ισχυρές στηρίξεις προσφέρουν ΟΤΕ +3,6% και Coca Cola. Κέρδη άνω του 2% και για Viohalco, ΔΕΗ, Μυτιληναίος.

Στην Ευρώπη, αυτήν την ώρα, ο STOXX600 ενισχύεται 1,48%. Ο γερμανικός DAX καταγράφει κέρδη 1,17%. Στο Λονδίνο ο FTSE ενισχύεται 1,56%.

Δείτε τις αγορές με μια ματιά εδώ

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα