Αύξηση κόστους για το ΔΝΤ λόγω χρέους αναδυόμενων χωρών

Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2008 12:36

Το κόστος δανεισμού των αναδυόμενων χωρών ανήλθε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων έξι ετών καθώς η Λευκορωσία προστέθηκε στις χώρες που ζητούν παρέμβαση «διάσωσης» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πιστωτική κρίση και την υποχώρηση στις τιμές των εμπορευμάτων.

Η ζήτηση των επενδυτών που αναζητούν πολύ υψηλές αποδόσεις για κρατικά ομόλογα αναδυόμενων χωρών έναντι των έντοκων γραμματίων αμερικανικού δημοσίου αυξήθηκε κατά 14 μονάδες βάσης και ανήλθε στο 8,16%. Συνέπεια ήταν να διαμορφωθεί το υψηλότερο περιθώριο μετά το Νοέμβριο του 2002, σύμφωνα με το δείκτη EMBI της JPMorgan Chase & Co. Ο μετοχικός δείκτης MSCI Emerging Markets Index υποχώρησε κατά 3,3% στις 517,24 μονάδες, δίνοντας συνέχεια στη χειρότερη μηνιαία πτώση των τελευταίων δύο εβδομάδων.

«Δεν υπάρχει σήμερα κανένα ασφαλές καταφύγιο στον κόσμο εκτός από την υπερχρεωμένη αμερικανική κυβέρνηση», δήλωσε ο Τζιμ Ράιντ, υπεύθυνος θεμελιώδους πιστωτικής πολιτικής της Deutsche Bank AG στο Λονδίνο. «Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών συνιστούν κατηγορηματική απόδειξη της παγκοσμιοποίησης της πιστωτικής συρρίκνωσης και των συνεπαγόμενων προβλημάτων αυτής».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα