Η Fed έτοιμη να αυξήσει ξανά τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης

Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2022 16:38
UPD:16:47
REUTERS/Jonathan Ernst

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve αντιμετωπίζουν δύο βασικά ερωτήματα ενόψει της συνάντησής τους στις 20-21 Σεπτεμβρίου, τα οποία είναι πιθανό να καθορίσουν εάν θα εγκρίνουν μια άλλη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75 μονάδες: Πόσο υψηλότερα μπορούν να αυξήσουν τα επιτόκια τους επόμενους μήνες και ποια βήματα θα κάνουν για να το επιτύχουν;

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά αύξησης των επιτοκίων κατά 75 ακόμη μονάδες βάσης, στον απόηχο της δημόσιας δέσμευσης του προέδρου Τζερόμ Πάουελ για μείωση του πληθωρισμού, «πάση θυσία».

Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν κάνει ελάχιστα για να απωθήσουν τις προσδοκίες της αγοράς για τρίτη συνεχόμενη άνοδο των επιτοκίων κατά 0,75 μονάδες σε πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις και συνεντεύξεις ενόψει της συνεδρίασης πολιτικής τους στις 20-21 Σεπτεμβρίου.

Σε μια ομιλία του στις 26 Αυγούστου στο Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ, ο κ. Πάουελ υπογράμμισε τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια αρκετά ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό από τα υψηλά των 40 ετών. «Θα συνεχίσουμε μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι η δουλειά έχει γίνει (the job is done)», είπε.

Οι παρατηρήσεις και ο τόνος του τον τοποθετούν μεταξύ των αξιωματούχων της Fed που ευνοούν έναν πιο επιθετικό ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

Ο Πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις Τζέιμς Μπούλαρντ δήλωσε σε συνέντευξή του στις 18 Αυγούστου ότι τάσσεται υπέρ μιας αύξησης των επιτοκίων κατά 0,75 μονάδες στην προσεχή συνεδρίαση της Fed. «Θα πρέπει να συνεχίσουμε να κινούμαστε γρήγορα σε ένα επίπεδο του επιτοκίου πολιτικής που θα ασκήσει σημαντική καθοδική πίεση στον πληθωρισμό», είπε.

Οι αξιωματούχοι της Fed αύξησαν τα επιτόκια φέτος στο μεγαλύτερο ποσοστό από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο κεφαλαίων από σχεδόν μηδέν τον Μάρτιο σε ένα εύρος μεταξύ 2,25% και 2,5% τον Ιούλιο.

Αρκετοί αξιωματούχοι έχουν σηματοδοτήσει την επιθυμία να αυξηθεί το επιτόκιο πιο κοντά στο 4% έως το τέλος του έτους - ή περίπου 1,5 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερο από το τρέχον επίπεδό του. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με αυξήσεις επιτοκίων διαφόρων μεγεθών σε καθεμία από τις τρεις εναπομείνασες συνεδριάσεις της Fed φέτος.

Μια πιο επιθετική προσέγγιση θα υποδείκνυε άνοδο των επιτοκίων κατά 0,75 μονάδες στην ερχόμενη συνεδρίαση, ακολουθούμενη από μικρότερες αυξήσεις στις επόμενες δύο, είπαν αναλυτές στη Wall Street Journal.

naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: Η ΕΚΤ ανάμεσα στη «Σκύλλα και τη Χάρυβδη»



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα