Πάουελ: «Επώδυνες μέρες» μπροστά προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός

Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2022 17:30
UPD:18:55
REUTERS/JIM URQUHART

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Ζερόμ Πάουελ με την σύζυγό του Ελίσα Λέοναρντ,  στο συμπόσιο του Τζάκσον Χόουλ

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ είπε πως δεσμεύεται «αυστηρά» την Παρασκευή για ανάσχεση του πληθωρισμού, προειδοποιώντας ότι αναμένει από την κεντρική τράπεζα να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια με τρόπο που θα προκαλέσει «κάποιο πόνο» στην οικονομία των ΗΠΑ.

Στην πολυαναμενόμενη ετήσια ομιλία του για την πολιτική στο Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ, ο Πάουελ επιβεβαίωσε ότι η Fed θα «χρησιμοποιήσει δυναμικά τα εργαλεία» για να επιτεθεί στον πληθωρισμό που εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών. 

Ακόμη και με μια σειρά τεσσάρων διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων που ανέρχονται συνολικά σε 2,25 ποσοστιαίες μονάδες, ο Πάουελ είπε ότι αυτό «δεν είναι σημείο για να σταματήσουμε», δεσμευόμενος για «άνευ όρων» προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού.

«Ενώ τα υψηλότερα επιτόκια, η βραδύτερη ανάπτυξη και οι πιο ήπιες συνθήκες στην αγορά εργασίας θα μειώσουν τον πληθωρισμό, θα επιφέρουν επίσης πόνο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», είπε σε προετοιμασμένες παρατηρήσεις. «Αυτό είναι το ατυχές κόστος της μείωσης του πληθωρισμού. Αλλά αν δεν συγκρατήσουμε τις τιμές, θα έρθουν τα χειρότερα».

 Η επιστροφή στη σταθερότητα των τιμών «θα πάρει χρόνο» και θα οδηγήσει σε «μια μακρά περίοδο ασθενέστερης ανάπτυξης» όπως και σε "μια επιβράδυνση της αγοράς εργασίας", τόνισε επίσης, σε μια  ασυνήθιστα ειλικρινή δήλωση.

Οι μετοχές διεύρυναν τις απώλειές τους καθώς ο Πάουελ ξεκίνησε την ομιλία του, με τον Dow Jones να υποχωρεί σχεδόν κατά 200 μονάδες. Οι αποδόσεις των ομολόγων ήταν σε γενικές γραμμές υψηλότερες.

Οι παρατηρήσεις έρχονται εν μέσω ενδείξεων ότι ο πληθωρισμός μπορεί να έχει κορυφωθεί αλλά δεν παρουσιάζει έντονα σημάδια πτώσης.

Ωστόσο, ο Πάουελ προειδοποίησε ότι η εστίαση της Fed είναι ευρύτερη από δεδομένα ενός ή δύο μηνών και ότι θα συνεχίσει να προχωρά έως ότου ο πληθωρισμός υποχωρήσει πιο κοντά στο μακροπρόθεσμο στόχο του 2%. «Μεταφέρουμε σκόπιμα την πολιτική μας σε ένα επίπεδο που θα είναι αρκετά περιοριστικό ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2%,» είπε.

Κοιτάζοντας το μέλλον, ο ηγέτης της κεντρικής τράπεζας πρόσθεσε ότι «η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών πιθανότατα θα απαιτήσει τη διατήρηση μιας περιοριστικής πολιτικής για κάποιο χρονικό διάστημα. Ιστορικά φαίνεται πως είναι επικίνδυνη μια πρόωρη χαλάρωση της πολιτικής».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα