Ε.Ε.: «Γραμμή υποστήριξης» για υπουργούς Οικονομικών

Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2008 17:08

Οι υπουργοί Οικονομικών που βρίσκονται σήμερα στο μάτι του κυκλώνα της κρίσης θα μπορούν να καλούν έναν καινούργιο αριθμό που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο.

Το μέτρο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αποτροπή των σπασμωδικών αντιδράσεων των κρατών που οδηγούν σε διατάραξη της λειτουργίας των γειτονικών χωρών και σε παραβίαση των ευρωπαϊκών κανονισμών.

Την περασμένη εβδομάδα οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να συστήσουν ένα όργανο αντιμετώπισης χρηματοπιστωτικών κρίσεων. Βασικός του στόχος θα είναι η λήψη γρήγορων και συντονισμένων αποφάσεων.

Οι αρχικές αντιδράσεις των κρατών της ΕΕ στην εμφάνιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης δεν ήταν αποτέλεσμα συντονισμένης δράσης, όπως για παράδειγμα η απόφαση της Ιρλανδίας για εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων η οποία οδήγησε σε εκροή αποταμιεύσεων από τη Βρετανία, ενώ ενέπνευσε ανάλογα μέτρα σε Ελλάδα και Γερμανία.

Αυτή την εβδομάδα το όργανο βρίσκεται στη διαδικασία της σύστασης, την οργάνωση του οποίου επιβλέπει η Γραμματεία του Συμβουλίου των κρατών της ΕΕ, σύμφωνα με έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το Reuters.

«Η Γραμματεία επιφορτίζεται με τη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής που θα λειτουργεί επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο», αναφέρει το εν λόγω έγγραφο χωρίς όμως να παρατίθεται ο καινούργιος αριθμός.

Το όργανο αυτό θα απαρτίζεται από εκπροσώπους του Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν και του Eurogroup των 15 κρατών.

Όταν ένα κράτος καλεί αυτόν τον αριθμό, θα πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οργάνου και του ενδιαφερόμενου μέλους.

Ο ρόλος του οργάνου θα είναι:

- η εξασφάλιση άμεσης ανταπόκρισης προς το κράτος μέλος

- η προκαταρκτική αξιολόγηση των εξεταζόμενων μέτρων,

- η ενημέρωση των υπόλοιπων κρατών της ΕΕ,

- η διασφάλιση ανάληψης συντονισμένων ενεργειών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα