Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Το πρώτο βήμα για την αξιοποίηση της μεγάλης έκτασης των 3.000 στρεμμάτων που διαθέτει η Εκκλησία στην περιοχή Σχιστό - Σκαραμαγκά προγραμματίζεται να λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα.
Εκκλησία και Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility – PPF) του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) θα υπογράψουν Μνημόνιο Συνεργασίας (MOU - Memorandum of Understanding) ώστε να ξεκινήσει η ωρίμανση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση της έκτασης, έργο με αρχικό προϋπολογισμό της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ.
Το παρόν στην υπογραφή του προαναφερόμενου MOU θα δώσει, εκτός απρόοπτου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σηματοδοτώντας τη στήριξη της κυβέρνησης στο εν λόγω έργο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από τον γενικό διευθυντή της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Φαρμάκη, ως η «ναυαρχίδα» της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας.
Έχει προηγηθεί την περασμένη Άνοιξη η ίδρυση της εταιρείας «Σχιστό – Εταιρεία Ανάπτυξης Αξιοποίησης και Διαχείρισης Κτήματος Σχιστού – Σκαραμαγκά Μονοπρόσωπη ΑΕ» με μοναδικό μέτοχο την Εκκλησία της Ελλάδος, αποκλειστικό ιδιοκτήτη της μεγάλης αυτής έκτασης σε κομβικό σημείο της Αττικής.
Σύμφωνα με το καταστατικό της, σκοπός της «Σχιστό ΑΕ» είναι ο «σχεδιασμός, η κατασκευή, η ανάπτυξη, αξιοποίηση, διαχείριση και εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας και η παροχή συναφών υπηρεσιών και ιδίως η εκτέλεση κάθε δραστηριότητας σχετικής με την ανάπτυξη και αξιοποίηση του Κτήματος Σχιστού / Σκαραμαγκά σε όλη του την έκταση».
Στους σκοπούς της περιλαμβάνονται «η επέκταση του Περιβαλλοντικού Πάρκου Αναψυχής και η πολεοδομική τακτοποίηση της ζώνης αμφίπλευρα της Λεωφόρου Σχιστού με διεύρυνση των ορίων της και αξιοποίηση των επιτρεπόμενων χρήσεων γης για παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής και μέσης όχλησης ή η χωροθέτηση ζώνης με χρήση μεταφόρτωσης απορριμμάτων» και ειδικότερα:
«Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η εκμετάλλευση αποθηκευτικών και φορτοεκφορτωτικών χώρων, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές δια της δημιουργίας ΒΙ.ΠΕ. (Βιομηχανική Περιοχή) προς εξυπηρέτηση της ανάπτυξης του Λιμένος Πειραιώς» αλλά και δραστηριότητες που συνδέονται με την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) ή από Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης».
Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ με επικεφαλής τον εντεταλμένο σύμβουλο, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, θα αναλάβει όλες τις αναγκαίες μελέτες χωροθέτησης, εκπονώντας Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) όπως προβλέπεται για τις επενδύσεις που έχουν λάβει τον χαρακτηρισμό «στρατηγικής σημασίας» από την αρμόδια Κυβερνητική Επιτροπή.
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο που έχει αρκετό δρόμο μπροστά του. Μεταξύ άλλων χρειάζεται να ξεκαθαρίσει ό,τι έχει σχέση με δασική έκταση, να καθοριστούν με ακρίβεια οι χρήσεις, να διαγνωστούν επακριβώς οι ανάγκες που θα καλύψει καθώς και να βρεθεί το κατάλληλο μείγμα για τη χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του γενικού διευθυντή της ΕΚΥΟ έχει εκφραστεί ήδη ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες για το έργο. Ο ίδιος έχει επίσης αναφέρει ότι η εν λόγω ανάπτυξη στη φάση της πλήρους λειτουργίας της θα δημιουργήσει περί τις 10 χιλ. θέσεις εργασίας.