Χρηματιστήριο Αθηνών: Δύο Μπλακ άουτ σε 11 μήνες

Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2022 07:18
UPD:11:39
Eurokinissi/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Των Ειρήνης Σακελλάρη και Ανέστη Ντόκα

Σε λιγότερο από 11 μήνες (είχε προηγηθεί black out στις 25 Οκτωβρίου 2021 με 4 ώρες διακοπή) το Χρηματιστήριο βυθίστηκε χθες ξανά στο μαύρο, με τις συναλλαγές να αναστέλλονται οριστικά στις 14.35. Το χθεσινό black out της αγοράς αποδίδεται στο σύστημα συναλλαγών που δεν μετέφερε τις εντολές αγοράς και πώλησης για την πλειοψηφία των χρηματιστηριακών εταιρειών. Τα προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται στις 14.10 και σταδιακά κορυφώνονταν αφήνοντας στο σκοτάδι τις περισσότερες χρηματιστηριακές, που δεν έβλεπαν να εκτελούνται οι εντολές των πελατών τους. Τελικά οι συναλλαγές διακόπηκαν οριστικά αφού δεν ξαναλειτούργησε το σύστημα μέχρι και τις 17.00-17.19 που εκτελούνται οι δημοπρασίες (call auction) και προκύπτουν οι τελικές τιμές.

Το 2021 ο τότε διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου, Σωκράτης Λαζαρίδης, είχε αναφέρει ότι η τετράωρη διακοπή αποδίδεται σε πρόβλημα που δημιουργήθηκε λόγω τεχνικής αναβάθμισης του συστήματος συναλλαγών από τη Cisco. Χθες δεν δόθηκε κάποια εξήγηση προκαλώντας πικρά σχόλια από εγχώριους και διεθνείς traders.

Ενοχλημένα εμφανίστηκαν χθες τα πιστωτικά ιδρύματα από την τεχνική αδυναμία στη χρηματιστηριακή πλατφόρμα. Οι τράπεζες βρίσκονται σε μια συνεχή προσπάθεια να «διαφημίσουν» χρηματιστηριακά το προϊόν τους, αλλά και να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των ξένων επενδυτών που εκπορεύονται από τη βαθιά ενεργειακή κρίση, παρουσιάζοντας τα πολύ θετικά τους αποτελέσματα στα road shows που ακολουθούν. Η αυλαία ανοίγει σήμερα στο Λονδίνο, στο χρηματοοικονομικό συνέδριο της Goldman Sachs και ακολουθεί στις 20 Σεπτεμβρίου, επίσης στο Λονδίνο, το έτερο συνέδριο της BofA Merrill Lynch. Στις 5 Οκτωβρίου η Wood έχει καλέσει τις ελληνικές τράπεζες στη Νέα Υόρκη, στις 22 Νοεμβρίου η BofA θα πραγματοποιήσει χρηματοπιστωτικό συνέδριο ευρωπαϊκού χαρακτήρα επίσης στο Λονδίνο, ενώ στις 28 και 29 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το road show του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, επίσης στο Λονδίνο.

Τραπεζικοί παράγοντες επισημαίνουν πως έχουν δεχθεί πλήθος μηνυμάτων σε ό,τι αφορά τη χρηματιστηριακή λειτουργία, στοιχείο που μόνον θετικά δεν λειτουργεί στην παραπάνω προσπάθεια αφού οι ξένοι το πρώτο που κοιτάζουν είναι η ευχέρεια εισόδου και αποχώρησης από μια αγορά



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα