Εγγυάται τους διατραπεζικούς δανεισμούς και ο Καναδάς

Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2008 21:01

Ενώ το καναδικό δολάριο συνεχίζει την πτωτική πορεία του στις χρηματαγορές του κόσμου, ο υπουργός Οικονομικών Τζιμ Φλάχερτι (Jim Flaherty) ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση του Καναδά θα εγγυηθεί τους διατραπεζικούς δανεισμούς προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

«Η ανησυχία μας είναι πως το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα θα έχει δυσκολίες να προβεί σε δάνεια από τις διεθνείς αγορές, αφού όλες οι κυβερνήσεις έχουν ήδη εγγυηθεί για τις τράπεζες των χωρών τους. Έτσι αποφασίσαμε να πράξουμε το ίδιο» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Φλάχερτι υπογράμμισε πως το πρόγραμμα θα κρατήσει για ένα εξάμηνο εκτός και αν διαμορφωθούν άλλες συνθήκες. Σημείωσε πως η κίνηση έγινε για να αποκτήσουν ασφάλεια οι τράπεζες και να προχωρήσουν σε δανεισμό μικρών επιχειρήσεων, νοικοκυριών κ.λπ.

Η κυβέρνηση εγγυάται το διατραπεζικό δανεισμό με την ίδρυση του Canadian Lenders Assurance Facility (Εταιρεία Ασφάλειας Καναδών Δανειστών), μια υπηρεσία που θα εγγυάται τον εξωτερικό δανεισμό των καναδικών τραπεζών από ξένα πιστωτικά ιδρύματα.

Η κίνηση αυτή έγινε όχι επειδή διατρέχουν κίνδυνο οι καναδικές τράπεζες, αλλά για να γίνουν ανταγωνιστικές στη διεθνή χρηματοπιστωτική αγορά, σημείωσε ο υπουργός.

Ο Φλάχερτι, επίσης, τόνισε ότι η Οττάβα επανεξετάζει το πρόγραμμα δαπανών προκειμένου να δει αν μπορούν να γίνουν υπο τις παρούσες οικονομικές συνθήκες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα