Οι προβλέψεις της Μόσχας για την πορεία της οικονομίας

Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2022 11:26
UPD:12:42
REUTERS/MAXIM SHEMETOV

Η οικονομία της Ρωσίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,9% φέτος προτού επιστρέψει στην ανάπτυξη την περίοδο 2023-24, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργός Οικονομικών Μαξίμ Ρεσέτνικοφ, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Στο βασικό του σενάριο, το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας είπε ότι αναμένει τώρα συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,9% το 2023, χαμηλότερα από τις προβλέψεις για μείωση 2,7% τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με τον Ρεσέτνικοφ, η ρωσική οικονομία σε τριμηνιαία βάση θα επιστρέψει σε περίοδο ανάπτυξης ήδη από τα τέλη του τρέχοντος έτους. Το υπουργείο Οικονομίας προέβλεψε επίσης ανάπτυξη 2,6% το 2024, από 3,7% που είχε προβλέψει τον Αύγουστο.

Ο Ρεσέτνικοφ ανέφερε ότι η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά αύξησης του ΑΕΠ άνω του 3% σε ετήσια βάση μετά το 2024. Αυτή η νέα πρόβλεψη αποτελεί μια σημαντική βελτίωση από τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει τον περασμένο μήνα, όταν το υπουργείο Οικονομίας προέβλεψε συρρίκνωση 4,2% για το 2022 και πτώση 2,7% του ΑΕΠ το 2023. Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι προσδοκίες έχουν βελτιωθεί καθώς η ρωσική οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από τις κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν για την εισβολή της στην Ουκρανία καλύτερα από το αναμενόμενο. 

Εντελώς άλλη εικόνα δίνει ανάλυση που δημοσιεύει το Bloomberg, την ύπαρξη της οποίας επιβεβαίωσε ο Ρεσέτνικοφ. Η εσωτερική έκθεση που ετοιμάστηκε για την ρωσική κυβέρνηση είναι το αποτέλεσμα πολύμηνης δουλειάς αξιωματούχων και ειδικών που προσπαθούν να αξιολογήσουν τον πραγματικό αντίκτυπο της οικονομικής απομόνωσης της Ρωσίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Καταλήγει ότι η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει βαθύτερη ύφεση από ό,τι είχε ειπωθεί δημοσίως.

Το αμερικανικό πρακτορείο υποστηρίζει ότι έχει στα χέρια του τη μελέτη, της οποίας τα δύο από τα τρία σενάρια δείχνουν ότι επιταχύνεται η συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας το επόμενο έτος, με την οικονομία να επιστρέφει στο προ του πολέμου επίπεδο μόνο στο τέλος της δεκαετίας, ή και αργότερα.

Το ένα σενάριο βλέπει την οικονομία να πιάνει φτάνει στο κατώτατο επίπεδο το επόμενο έτος, 8,3% κάτω από το επίπεδο του 2021, ενώ το δεύτερο σενάριο τοποθετεί τον «πάτο» στο 2024, στο 11,9% σε σχέση με το περσινό επίπεδο.

Πάντως ο Ρεσέτνικοφ ανάφερε ότι οι προβλέψεις είναι «αναλυτικές εκτιμήσεις που χρησιμοποιήσαμε για να υπολογίσουμε τι θα συνέβαινε αν δεν αντισταθούμε, δεν κάνουμε τίποτα». 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα