Δανία: Αιφνιδιαστική αύξηση επιτοκίων

Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2008 11:48

Η κεντρική τράπεζα της Δανίας προχώρησε σήμερα σε αναπάντεχη αύξηση του επιτοκίου δανεισμού αναφοράς κατά μισή ποσοστιαία μονάδα εξαιτίας της υποτίμησης της κορώνας έναντι του ευρώ.

Η Nationalbanken αύξησε το επιτόκιό της στο 5,5% από 5%, σύμφωνα με σημερινή δήλωση της κεντρικής τράπεζας με έδρα στην Κοπεγχάγη.

«Υπό συνθήκες πίεσης της κορώνας, έπρεπε να αυξηθούν τα επιτόκια», σχολιάζει ο Νηλς Ρόενχολτ, οικονομολόγος της Jyske Bank A/S στο Σιλκεμποργκ της Δανίας. «Το ανησυχητικό είναι ότι [με αυτή τη μείωση] ασκείται ακόμη μεγαλύτερη πίεση στη δανική οικονομία συνολικά και όχι μόνο στους κατόχους ενυπόθηκων δανείων», συμπληρώνει.

Μοναδική προσταγή της Nationalbanken είναι η διατήρηση της ισοτιμίας της κορώνας προς το ενιαίο νόμισμα εντός εύρους 2,25 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την ισοτιμία 7,4603 κορώνας-ευρώ. Τις τελευταίες επτά ημέρες, η κορώνα αποδυναμώθηκε κατά 0,1% ενώ στις 13 του μήνα κατέγραψε πτώση 0,7%. Η αύξηση των επιτοκίων θα έχει ως συνέπεια την αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την οικονομική ανάπτυξη προς τα κάτω, ανέφερε ο Ρόενχολτ. Η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,2% το τρέχον έτος και κατά 1,4% το 2009,σύμφωνα με την Deutsche Bank AG.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα