«Επιεικώς απαράδεκτο» χαρακτήρισε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη το σ/ν που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας.
Όπως τόνισε, «πηγαίνει πιο πίσω ακόμα και από τις εξαγγελίες του υπουργού Εθνικής Οικονομίας στις 14 Οκτωβρίου και είναι πρόχειρο, προϊόν συμβιβασμών και εξυπηρετήσεων».
«Είναι σαφές –σημείωσε η κ. Κατσέλη- ότι στις 9 ημέρες που μεσολάβησαν από τις αρχικές εξαγγελίες μέχρι την κατάθεση του Σχεδίου Νόμου στη Βουλή, η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε παρασκηνιακά και υπέκυψε στις απαιτήσεις Τραπεζών».
Οι «παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης –σύμφωνα με τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ έχουν ως αποτέλεσμα:
1) Όλοι οι κρίσιμοι όροι και κυρίως οι προμήθειες να καθορίζονται με αδιαφάνεια σε διμερείς συμβάσεις μεταξύ Τραπεζών και υπουργού Εθνικής Οικονομίας.
2) Η στήριξη της κεφαλαιακής επάρκειας των Τραπεζών να γίνεται χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο εκ μέρους του Δημοσίου στις αποφάσεις πολιτικής και κυρίως χωρίς τη συμμετοχή των σημερινών μετόχων στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κάθε Τράπεζας, δηλαδή χωρίς να βάζουν οι σημερινοί μέτοχοι το χέρι στην τσέπη.
3) Να δίνεται πλήρης ευχέρεια στις Τράπεζες να «ξεφορτώσουν» στο Ελληνικό Δημόσιο τις όποιες προβληματικές απαιτήσεις έχουν προς οφειλέτες τους μέσω άϋλης ανταλλαγής τους με ομόλογα, μεταφέροντας στον ΄Ελληνα φορολογούμενο τις επισφάλειές τους. Η πρακτική αυτή της ανταλλαγής τίτλων μπορεί μάλιστα να φθάσει το ποσό των 23 δις ευρώ μόνο με απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και κυρίως με προμήθειες που ορίζονται, όχι βάσει της αγοράς, αλλά κατά την κρίση της Τράπεζας της Ελλάδας.
4) Το Σχέδιο Νόμου δεν προβλέπει τίποτα που να εγγυάται τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, όπως έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ και, τη σύνδεση της ρευστότητας, με την αναχρηματοδότηση ή την παροχή νέων δανείων με ευνοϊκούς όρους προς μικρομεσαίες και εξαγωγικές επιχειρήσεις, όπως έκαναν τόσες άλλες χώρες.
Καταλήγοντας η κ. Κατσέλη, υπογράμμισε πως «σε μια στιγμή σημαντικής επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας και μεγάλης οικονομικής δυσχέρειας για τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά, η κυβέρνηση δίνει με αδιαφανή τρόπο μια λευκή επιταγή στις διοικήσεις των Τραπεζών, να την διαχειριστούν κατά το δοκούν, με την ευλογία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας».