H Λετίσια Λόρεντ, σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων, ονειρευόταν επί χρόνια να αποκτήσει ένα pied-à-terre στο Παρίσι. Αλλά με το ευρώ να είναι αρκετά ισχυρότερο του δολαρίου, δεν είχε τη δυνατότητα αυτή. Αυτό το καλοκαίρι η 42χρονη έκανε το όνειρό της πραγματικότητα. Αγόρασε ένα έναντι 758.000 ευρώ (δηλαδή 758.600 δολαρίων), καθώς τα δύο νομίσματα προσέγγιζαν την απόλυτη ισοτιμία. Μέσα στον Αύγουστο μάλιστα το δολάριο έφτασε να είναι ελαφρώς ισχυρότερο από το ευρώ.
Η ανατίμηση του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού είναι τόσο γρήγορη που η Λόρεντ υπολογίζει πως εξοικονόμησε περίπου 80.000 δολάρια παό τη στιγμή που είδε το ακίνητο έως ότου υπογράψει το συμβόλαιο για την αγορά του. Δεν είναι μοναδική περίπτωση.
Αρκετοί εύποροι Αμερικανοί εκμεταλλεύονται τις ευνοϊκές για τους ίδιους διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες για να επενδύσουν στο ευρωπαϊκό real estate, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Wall Street Journal. Το δολάριο εξάλλου έχει ανατιμηθεί καιι έναντι της βρετανικής στερλίνας, για την οποία ο Αύγουστος ήταν ο χειρότερος μήνας από το Brexit.
Σε δηλώσεις στην αμερικανική εφημερίδα η Κέιτ Έβερετ Άλεν, επικεφαλής διεθνών ερευνών στη Knigh Frank προσδιορίζει έξι αγορές, που έχουν κερδίσει περισσότερο το ενδιαφέρον των Αμερικανών: Λονδίνο, Παρίσι, Προβηγκία, Τοσκάνη, λίμνη Κόμο και Λισαβόνα.
Με εξαίρεση τη Λισαβόνα όπως οι τιμές αυξήθηκαν 11,5% από το πρώτο τρίμηνο του 2021 έως το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι ανατιμήσεις ακινήτων σε τοπικό νόμισμα στις αγορές αυτές είναι εξαιρετικά μικρές ή και μηδενικές. Ο δείκτης Knight Frank Global Residential Index δείχνει ότι οι τιμές αυξήθηκαν λιγότερο από 5% σε Λονδίνο και Παρίσι, ενώ μειώθηκαν 1,6% στη Φλωρεντία, πρωτεύουσα της περιφέρειας της Τοσκάνης. Αντιθέτως στις ΗΠΑ οι τιμές των ακινήτων βρίσκονται σε τροχιά δυναμικής ανόδου. Μάλιστα σε Φοίνιξ, Μαϊάμι και Σαν Ντιέγκο έχουν κάνει άλμα άνω του 29%.