Η ώρα της αυτοκριτικής

Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2008 17:24

Ήρθε η ώρα της αυτοκριτικής για τους «αρχιτέκτονες» της αγοράς ενυπόθηκων δανείων που κατέρρευσε στις ΗΠΑ και μαζί της παρέσυρε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.

Για πολλούς, ο κλάδος των στεγαστικών δανείων φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την χρηματοπιστωτική κρίση που έχει κατακλύσει την παγκόσμια οικονομία. Η χορήγηση αυθαίρετων ενυπόθηκων δανείων στην Αμερική πυροδότησε σειρά γεγονότων ανά τον κόσμο, όπως η πτώχευση της Bear Stearns, η κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού στην Ισλανδία, οι ουρές που σχηματίστηκαν έξω από την Northern Rock στη Βρετανία και στο κραχ των χρηματιστηρίων που εκτυλίσσεται αυτό το μήνα σε αργή κίνηση.

Τα στελέχη των στεγαστικών τραπεζών στην Αμερική που ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να πάρουν μια ανάσα για να «χωνέψουν» τις τραγικές εξελίξεις στην οικονομική σκηνή, θα απογοητευτούν.

«Πολλοί συνάδελφοι ντρέπονται που ανήκουν σε αυτόν τον κλάδο», σχολίασε ο Τεντ Έρικ Μέι, δικηγόρος που εργάζεται με στεγαστικά δάνεια. «Κι όμως, πολλοί άνθρωποι του χώρου είναι ιδιαίτερα καλοί και πολύ έξυπνοι. Υπήρξαν, όμως, και τα μαύρα πρόβατα που κατόρθωσαν να επωφεληθούν με τρόπο που ήταν απόλυτα προβλέψιμος».

Η εταιρεία MBA, ισχυρός παράγοντας επιρροής στον κλάδο των ενυπόθηκων δανείων, δεν φάνηκε ιδιαίτερα πρόθυμη να εξηγήσει το ρόλο της στο οικονομικό σκάνδαλο που πήρε παγκόσμιες διαστάσεις. Ωστόσο, ο νέος της πρόεδρος, Ντέιβιντ Κίτλ, προέβη σε δηλώσεις:

«Όλοι χρειάζονται ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους –αλλά δεν χρειάζεται να είναι όλοι ιδιοκτήτες», ανέφερε χαρακτηριστικά θεωρώντας ότι κάνει αποκαλύψεις, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για κοινή λογική. «Όταν θα έχουμε ξεπεράσει την κρίση, θα έχουμε μάθει πολλά από τα λάθη μας», σχολιάζει.

Πηγή: Guardian



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα