Ενεργειακή κρίση: Σε αποκλιμάκωση οι τιμές μετά το εφιαλτικό ράλι

Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2022 14:08
UPD:14:18
Shutterstock

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Σε τροχιά πτώσης βρίσκονται σήμερα οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη, μετά και την ανακοίνωση της Γερμανίας ότι οι αποθήκες της γεμίζουν ταχύτερα από όσο έχει προγραμματιστεί, αλλά και καθώς ορισμένοι traders θέλουν να ρευστοποιήσουν μέρος από τα δυσθεώρητα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας. Εξακολουθούν να παραμένουν βέβαια σε επίπεδα σχεδόν 10 φορές υψηλότερα σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα πολλαπλασιάζοντας τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ανατρέποντας τους κρατικούς προϋπολογισμούς.  

Το συμβόλαιο ενός μήνα στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ υποχωρεί σήμερα περισσότερο από 20% στα 273 ευρώ/MWh, ύστερα από άλμα 40% την προηγούμενη εβδομάδα, που το είχε οδηγήσει πολύ πάνω από τα 300 ευρώ. Αναλυτές στο Bloomberg αποδίδυν την πτώση στη δήλωση του Γερμανού υπουργού Ενέργειας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ότι η χώρα του θα πετύχει από τον Σεπτέμβριο τον στόχο της αύξησης των αποθεμάτων φυσικού αερίου στο 85%. 

Σε σημείωμά της προς επενδυτές η Goldman Sachs σχολιάζει πως οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου είχαν υπερβεί κατά πολύ τα θεμελιώδη της προσφοράς και της ζήτησης. Αν και η ζήτηση αυξάνεται ειδικά από τη βορειοδυτική Ευρώπη, η προσφορά είναι επίσης υψηλότερη των εκτιμήσεων και αρκετές χώρες χτίζουν τα αποθέματά τους ενόψει του σκληρού χειμώνα, όπως εξήγησε. Ωστόσο οι προκλήσεις επιμένουν. Δεν είναι μόνο τα παιχνίδια που παίζει η Gazprom με τις ροές του φυσικού αείου. Οι προμήθειες από τη Νορβηγία μέσω αγωγών έχουν επίσης μειωθεί κατά περίπου 20%, ενώ σταδιακά θα αρχίσει να εντείνεται και ο ανταγωνισμός για τις προμήθειες LNG. 

Στο μέτωπο των τιμών ρεύματος, το γερμανικό συμβόλαιο παράδοσης 2023 σημειώνει πτώση 17%, έχοντας ωστόσο νωρίτερα σκαρφαλώσει έως και τα 1.050 ευρώ/MWh. Το φράγμα των 1.000 ευρώ είχε σπάσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα και το αντίστοιχο γαλλικό συμβόλαιο. 

Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν διαθέσει περίπου 280 δισεκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ωστόσο ο «πόνος» παραμένει οξύς και οι προειδοποιήσεις για κοινωνικές εκρήξεις και πολιτική αναταραχή πληθαίνουν. Εντός του Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας με στόχο να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. Οι πανευρωπαϊκές λύσεις για τις οποίες όλοι μιλούν, αλλά προς το παρόν δεν έρχονται, θα πρέπει επιτέλους να συζητηθούν σοβαρά. 

Στο τραπέζι θα τεθεί εκ νέου και η πρόταση για ένα πανευρωπαϊκό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στο μοντέλο της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, όπου οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας παραμένουν πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη - μέλη. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα