Χρηματιστήριο Αθηνών: Τραπεζικοί τριγμοί οδηγούν τον Γ.Δ. στο -2,8%

Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2022 13:16
UPD:13:35
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Βαθύ κόκκινο δείχνει σήμερα το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών , που επηρεάζεται έντονα κυρίως από το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές αλλά και από τις εγχώριες πολιτικές αναταράξεις, τις οποίες προκαλεί η υπόθεση των παρακολουθήσεων. Η τάση φυγής είναι τέτοια που το σύνολο σχεδόν των δεικτών του χρηματιστηρίου  κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Το μεγαλύτερο «βαρίδι» στον γενικό δείκτη δεν είναι άλλο από τις τράπεζες. 

Αναλυτικότερα, στις 13:06 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 2,83% στις 868,49 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να είναι λίγο πάνω από τα 20 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης κάνει «βουτιά» 4,8%. Απώλειες της τάξης του 6,7% καταγράφει η μετοχή της Πειραιώς, ενώ στο -5,15% είναι η μετοχή της Alpha Bank. Ακολουθούν με πτώση 4,7%  η Εθνική και 3,8% η Eurobank (Δείτε εδώ την εικόνα των τραπεζικών μετοχών). 

Στο -3,54% βρίσκεται και ο δείκτης χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας παρουσιάζουν πτώση 3%, ενώ ο κλάδος των πρώτων υλών υποχωρεί 2,7%. Κόντρα στο αρνητικό ρεύμα πετυχαίνουν να σταθούν μόνο ο κλάδος υγείας (+0,89%) και εκείνος των ειδών προσωπικής φροντίδας (+0,2%). Έχουν κινηθεί 116 μετοχές. Οι 99 είναι πτωτικές, μόλις 13 ανοδικές και 4 παραμένουν εν πολλοίς σταθερές.  

Το κλίμα είναι βαρύ ανά την Ευρώπη. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει πτώση 1%. Ο Xetra Dax στη Φραγκφούρτη υποχωρεί 1,2% και ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει απώλειες 1,6%. Πιο περιορισμένες είναι οι απώλειες για τον FTSE MIB στο Μιλάνο (-0,9%) και τον FTSE 100 στο Λονδίνο (-0,7%). 

Οι επενδυτές διεθνώς τρέπονται σε φυγή από το ρίσκο, αφού βλέπουν αποφασισμένες τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν τις επιιθετικές αυξήσεις επιτοκίων και να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τα επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μετά και τις επισημάνσεις όχι μόνο του Τζερόμ Πάουελ, αλλά και αξιωματούχων της ΕΚΤ στο Τζάκσον Χολ το αρχικό σενάριο που ήθελε από το δεύτερο εξάμηνο του 2023 οι τραπεζίτες να μειώνουν και πάλι τα επιτόκαι έχει αρχίσει να ξεθωριάζει. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα