Βρετανία: Ζοφερό βλέπουν το μέλλον οι μεσαίες επιχειρήσεις

Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2008 11:56

Οι οικονομικές προοπτικές των μεσαίων επιχειρήσεων στη Βρετανία έχουν επιδεινωθεί σημαντικά, με τη συντριπτική πλειονότητα των οικονομικών διευθυντών να δηλώνουν σε πρόσφατη έρευνα ότι αναμένουν στασιμότητα ή μείωση των ρυθμών ανάπτυξης τουλάχιστον για μία διετία.

Σύμφωνα με την έρευνα που διενέργησε η λογιστική εταιρεία Baker Tilly, η πιστωτική συρρίκνωση εντείνει τις ανησυχίες σχετικά με τη φερεγγυότητα των προμηθευτών, ενώ το 25% των ερωτηθέντων παρατηρεί επιμήκυνση του χρόνου αναμονής των πληρωμών.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν ήδη προβεί σε αλλαγές στην αλυσίδα προμηθειών τους με στόχο τη μείωση του κόστους. Σχεδόν το 40% των επιχειρήσεων πιστεύουν ότι οι προμηθευτές τους απειλούνται με χρεοκοπία, έναντι του 11% τον Απρίλιο, αναφέρουν οι Financial Times.

Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες δήλωσαν ότι αναμένουν αλλαγές στις συνήθειες κατανάλωσης των πελατών τους, ενώ το 65% δήλωσε μείωση των πωλήσεων ή καθυστέρηση των πληρωμών.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, σχεδόν τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων εξετάζουν μεθόδους περικοπής των εξόδων, κλίνοντας προς τη μείωση των θέσεων εργασίας. Το 25% σκέφτεται να «παγώσει» τις αποδοχές του προσωπικού για το επόμενο έτος.

Σχεδόν οι μισοί από τους οικονομικούς διευθυντές παραδέχτηκαν ότι δεν έχουν εμπειρία στη διαχείριση εταιρειών υπό συνθήκες ύφεσης. Σχεδόν το 25% των ερωτηθέντων ανησυχούν ότι οι διευκολύνσεις που παρέχονται από τις τράπεζες θα καταργηθούν εντός των επόμενων 12 μηνών.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων έχουν προβεί σε αναθεώρηση ή αναστολή των σχεδίων ανάπτυξης, ενώ σε ποσοστό 43% σκέφτονται να προχωρήσουν σε περικοπή θέσεων εργασίας ή περιορισμό των προσλήψεων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα