Την οικονομική βοήθεια του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ ζητά η GM

Για τη συγχώνευσή της με την Chrysler
Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2008 12:15
UPD:12:20

Την οικονομική βοήθεια του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ούτως ώστε να ολοκληρώσει τη συγχώνευσή της με την Chrysler της Cerberus Capital Management φέρεται να ζήτησε η General Motors, όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα προσκείμενα στο θέμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Χένρι Πόλσον θα προτιμούσε η εν λόγω χρηματοδότηση να προέλθει από το σχέδιο χορήγησης δανείων με χαμηλό επιτόκιο στην αυτοκινητοβιομηχανία, ύψους 25 δισ. δολαρίων, το οποίο εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα, παρά το σχέδιο διάσωσης του τραπεζικού συστήματος, ύψους 700 δισ. δολαρίων.

Στελέχη της GM έχουν ζητήσει από το αμερικανικό υπουργείο να εξετάσει το ενδεχόμενο απόκτησης ποσοστού στην εταιρεία, όπως σημειώνουν οι ανωτέρω πηγές, αν και η κυβέρνηση εμφανίζεται επιφυλακτική να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Η κρατική βοήθεια ενδεχομένως να ενισχύσει τα κεφάλαια των ζημιογόνων αυτοκινητοβιομηχανιών, τη στιγμή που ο συγκεκριμένος κλάδος στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί φέτος στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1993.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνι Φράτο αρνήθηκε να σχολιάσει τον ρόλο που ενδεχομένως αναλάβει το κράτος στις συνομιλίες για τη συγχώνευση των δύο εταιρειών, ενώ το θέμα δεν σχολίασαν ούτε οι εκπρόσωποι των GM και Chrysler.

Οι εταιρείες εκτιμούν πως μια συγχώνευσή τους απαιτεί 10 δισ. δολάρια σε νέες μετοχές, για το κλείσιμο εργοστασίων, περικοπές θέσεων εργασίας, συνδυασμό μονάδων και παροχή επιπρόσθετης ρευστότητας, σύμφωνα με την Wall Street Journal.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα