Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr
Στα «κόκκινα», τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην πρώτη συνεδρίαση μιας εβδομάδας, εν μονή του συμποσίου των κεντρικών τραπεζιτών στο πάρκο του Τζάκσον Χόουλ, στο Ουαϊόμινγκ, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.
Οι επενδυτές αναμένουν την ομιλία του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ την Παρασκευή, που θεωρείται βέβαιο πώς θα επιβεβαιώσει την ανάγκη για μια επιθετική νομική πολιτική για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, παρόλο που δεν έχει καθορίσει το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων που τον Σεπτέμβριο.
«Οι επενδυτές θέλουν επίσης μια «ασφαλή εμπειρία πεζοπορίας» στο πάρκο του Τζάκσον Χόουλ, καθώς αυξάνονται τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών», γράφει το Bloomberg και εξηγεί με πολύ γλαφυρό τρόπο: «Όπως στον οδηγό διαδρομής στο πάρκο αναφέρονται οι κίνδυνοι για καταιγίδες, κεραυνούς, χιονοθύελλες και επικίνδυνες άγρια ζωές, βάλτε στη θέση τους τον αυξανόμενο πληθωρισμό, την επιβράδυνση της ανάπτυξης, τις διαταραγμένες γραμμές εφοδιασμού και τα γεωπολιτικά σοκ, που αντιμετωπίζουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής».
Οι επενδυτές επιθυμούν να μάθουν από τον Πάουελ πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τέτοιες προκλήσεις, δεδομένου ότι δεν έχει μιλήσει δημόσια από τις 27 Ιουλίου, όταν η Fed αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της κατά 75 μονάδες βάσης, για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Τον τόνο που θα δώσει ο Πάουελ, αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι αγορές, οι οποίες έχουν ξεκινήσει να αμφισβητήσουν πόσο μακρύτερα θα προχωρήσει η Fed, σημειώνει το Bloomberg.
«Υπάρχουν αυξημένες προσδοκίες ότι θα αρχίσει να επιβραδύνει τον ρυθμό σύσφιξης εν μέσω ορισμένων ενδείξεων ότι οι πληθωριστικές πιέσεις μπορούν να μετρηθούν». Στο μεταξύ, μερικοί από τους μεγαλύτερους επενδυτές ομολόγων στον κόσμο λένε ότι η αγορά κάνει λάθος να περιμένει από τις κεντρικές τράπεζες μια μακροπρόθεσμη νίκη στον πόλεμο κατά του πληθωρισμού. «Το μήνυμα του Πάουελ θα ενισχύσει τη ρητορική άλλων αξιωματούχων της Fed ότι απέχουν πολύ από το να έχουν τελειώσει και περιμένουν από αυτόν να κλίνει προς την πλευρά των «γερακιών», στο συμπόσιο στο Ουαϊόμινγκ».
Νίκη των «γερακιών» και στην ευρωζώνη;
Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι που επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές θα βρουν μια πιο εύθραυστη οικονομία, να κινδυνεύει να λυγίσει υπό τις απειλές επιβολής δελτίου στην ενέργεια του πληθωρισμού ρεκόρ και της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής.
Οι αγορές φοβούνται ότι είναι μάλιστα ορατό το ενδεχόμενο τα «γεράκια» να επικρατήσουν και στη Γηραιά Ήπειρο. Ήδη, ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ, σε συνέντευξή του στην Rheinische Post, υποστήριξε την ανάγκη να συνεχιστεί η αύξηση των επιτοκίων στην ευρωζώνη, παρά το γεγονός ότι όλοι μιλούν για επικείμενη ύφεση. Οι δείκτες επιχειρηματικής εμπιστοσύνης που θα ανακοινωθούν αύριο, πιθανότατα θα δείξουν συρρίκνωση της παραγωγής του ιδιωτικού τομέα για δεύτερο μήνα, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η ύφεση στη ζώνη του ευρώ είναι πλέον πιο πιθανή. Οι δείκτες επιχειρηματικής εμπιστοσύνης από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία πιθανότατα θα επιβεβαιώσουν αυτήν την κατεύθυνση.
Η αγωνία στις αγορές επιτείνεται από το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μετά την ανακοίνωση της διακοπής των παραδόσεων από τη Ρωσία, του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 για τρεις ημέρες, από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, επισήμως για εργασίες «συντήρησης».
Ανησυχία για το φυσικό αέριο
Στο Άμστερνταμ, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο, κατέγραφαν το μεσημέρι αύξηση 19,6% στα 292,5 ευρώ τη μεγαβατώρα, «σκορπώντας» το προηγούμενο ρεκόρ κλεισίματος που σημειώθηκε την Παρασκευή στα 244,5 ευρώ. Για την ιστορία, το υψηλό όλων των εποχών στο Άμστερνταμ ήταν στα 345 ευρώ, αλλά 15 ημέρες μετά την ρωσική εισβολή, στις 7 Μαρτίου.
Όσον αφορά το αργό πετρέλαιο, η αγορά κυριαρχείται από φόβους για την ανθεκτικότητα της ζήτησης ενέργειας ενόψει της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, που επηρεάζεται από την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής. Ταυτόχρονα, η συνακόλουθη ενίσχυση του δολαρίου συμβάλλει στην ενίσχυση των πιέσεων στις τιμές του βαρελιού. Το ενδεχόμενο αύξησης των ιρανικών εξαγωγών παραμένει επίσης στο παρασκήνιο αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε χθες με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου για μια πιθανή πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης.
H προοπτική μιας συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν, θα μπορούσε να φέρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές πετρελαίου από την Τεχεράνη, σημαντικό μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ). Σύμφωνα με το Bloomberg, το Ιράν παράγει σήμερα περίπου 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Η χώρα θα μπορούσε, σε περίπτωση συμφωνίας, να επιστρέψει σε έξι μήνες σε επίπεδο κοντά στην πλήρη παραγωγική της ικανότητα, των 3,7 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, όπως λέει στο αμερικανικό πρακτορείο, ο Ιμάν Νασερί, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων FGE.