StealthGas: Υψηλή κερδοφορία και νέες παραγγελίες

Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2022 23:46

Του Γιώργου Γεωργίου 
[email protected]

Διευρύνει το βιβλίο παραγγελιών νεότευκτων πλοίων η StealthGas, συμφερόντων Χάρη Βαφειά, με ώθηση από τα πιο κερδοφόρα εξαμηνιαία αποτελέσματα εδώ και πάνω από μία δεκαετία.

Ειδικότερα, τον Ιούλιο η εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο εταιρεία συμφώνησε για την απόκτηση δύο νεότευκτων medium LPG carriers, χωρητικότητας 40.000 κυβικών μέτρων έκαστο, έναντι 117 εκατ. δολαρίων.

Τα πλοία, τα οποία ναυπηγούνται στη Νότια Κορέα, αναμένεται να παραδοθούν το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2023. H αγορά θα χρηματοδοτηθεί με υπάρχοντα κεφάλαια και νέα δανειακή διευκόλυνση.

H StealthGas γνωστοποίησε ότι τα πλοία αποκτήθηκαν από μία συνδεδεμένη με αυτήν εταιρεία. Σημειώνεται ότι η Brave Maritime, η μη εισηγμένη του Ομίλου Βαφειά, έχει παραγγείλει αρκετά LPG carriers αντίστοιχων προδιαγραφών στο νοτιοκορεάτικο ναυπηγείο Hyundai Mipo.

«Διατηρούμε μία υγιή κεφαλαιακή δομή, η οποία επιτρέπει επενδύσεις και ανανέωση του στόλου. Είναι σημαντικό ότι διατηρούμε έναν σύγχρονο στόλο υψηλής ποιότητας, ο οποίος μας δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας με αξιοπιστία και ασφάλεια στους πελάτες μας» σχολίασε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Michael Jolliffe.

Στο πλαίσιο ανανέωσης του στόλου, η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης την «κερδοφόρα πώληση» του Eco Nebula (χωρητικότητας 38.500 κυβικών μέτρων και κατασκευής 2007), με την παράδοση του πλοίου στους νέους ιδιοκτήτες να ολοκληρώνεται τον τρέχοντα μήνα. Ναυλομεσίτες ανέφεραν πως το πλοίο πουλήθηκε έναντι 27,75 εκατ. δολαρίων, ποσό υψηλότερο από αυτό που είχε καταβληθεί για την αγορά του.

 

Σημαντικά κέρδη

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν στα 12,2 εκατ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2022, από 1,62 εκατ. δολάρια την ίδια περίοδο του 2021. Σε επίπεδο εξαμήνου τα κέρδη «σκαρφάλωσαν» στα 19,8 εκατ. δολάρια, από 2,38 εκατ. δολάρια το περσινό πρώτο μισό.

Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 21,9 εκατ. δολάρια στο δεύτερο τρίμηνο, έναντι 14,1 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2021 και στα 38,9 εκατ. δολάρια στο εξάμηνο από 27,6 εκατ. δολάρια πέρυσι.

Τα έσοδα έμειναν σχεδόν αμετάβλητα στο τρίμηνο (39,27 εκατ. δολάρια φέτος από 39,24 εκατ. δολάρια πέρυσι), ενώ υποχώρησαν ελαφρά στο εξάμηνο (75,1 εκατ. δολάρια φέτος από 76,6 εκατ. δολάρια πέρυσι).

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα, καθώς αυτοί ήταν οι πιο κερδοφόροι έξι μήνες για την εταιρεία εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου υπήρξε ισχυρή ζήτηση για τα LPG carriers του στόλου μας. Όλα τα μεγέθη πλοίων επέφεραν βελτιωμένα αποτελέσματα, ενώ ιδιαίτερα τα handysize βαπόρια μας ενίσχυσαν σημαντικά τα μεγέθη» τόνισε ο κ. Jolliffe.

 

Νέες ναυλώσεις

«Συνεχίζουμε τη στρατηγική ναυλώσεων, τοποθετώντας τα πλοία μας σε χρονοναυλώσεις» σημείωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ., προσθέτοντας πως μολονότι κατά την καλοκαιρινή περίοδο, η οποία είναι πιο «ήσυχη», καταγράφεται έντονη δραστηριότητα στη spot αγορά, η εταιρεία θα βρει ελκυστικές ευκαιρίες τους επόμενους μήνες για μακροχρόνιες συμφωνίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η StealthGas ανακοίνωσε μία ναύλωση διάρκειας 16 μηνών για το Gas Flawless, με option επέκτασης 12 μηνών, μία πεντάμηνη επέκταση ναύλωσης για το Eco Texiana, με 12μηνη option, μία εξάμηνη επέκταση για το Gas Husky, με option επέκτασης έξι ακόμη μηνών, μία εξάμηνη ναύλωση για το Eco Frost και μία μονοετή ναύλωση για το Eco Freeze.

Μετά και από αυτές τις συμφωνίες, η εταιρεία έχει καλύψει το 62% των διαθέσιμων προς ναύλωση ημερών για το 2022, καταγράφοντας συμβασιοποιημένα έσοδα ύψους περίπου 72 εκατ. δολαρίων.

«Ενώ είμαστε αισιόδοξοι για την αγορά των πλοίων μεταφοράς LPG, αναγνωρίζουμε ότι θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις» υπογράμμισε ο κ. Jolliffe, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις πληθωριστικές πιέσεις και τις αυξήσεις επιτοκίων.

Η StealthGas διαχειρίζεται έναν στόλο από 40 LPG carriers, συμπεριλαμβανομένων έξι κοινοπρακτικών πλοίων στο νερό και τριών νεότευκτων που θα παραδοθούν μέχρι το τέλος του 2023, συνολικής χωρητικότητας 465.510 κυβικών μέτρων.

Γιώργος Γεωργίου [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα