Έσπασε το φράγμα και των 300 ευρώ/Mwh το φυσικό αέριο

Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2022 10:46
UPD:14:57
REUTERS/DADO RUVIC

Δεν έχει τέλος το ράλι του φυσικού αερίου, το οποίο «καίει» νοικοκυριά, επιχειρήσεις και προϋπολογισμούς κυβερνήσεων ανά την Ευρώπη. 

Σήμερα, για πρώτη φορά μετά από τον περασμένο Μάρτιο, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη  ξεπέρασε τα 300 ευρώ τη μεγαβατώρα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας του Άμστερνταμ. 

Το συμβόλαιο εκπλήρωσης Σεπτεμβρίου (που θεωρείται συμβόλαιο αναφοράς για την Ε.Ε.) σκαρφάλωσε στα 312 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 7,3%. Το συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου εκτινάχθηκε ακόμη υψηλότερα, στα 317 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές του φυσικού αερίου πριν από έναν χρόνο ήταν κοντά στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Την ανιούσα ακολουθούν και οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ασία - στο οποίο οι Ευρωπαίοι ποντάρουν ως εναλλακτική. 

Τα ασιατικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου σημείωσαν άνοδο 18%, καταγράφοντας  υψηλό όλων των εποχών. 

 Το κόστος των πιο ακριβών ασιατικών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου τον Ιανουάριο του 2023 αυξήθηκε στα 2.560 δολάρια ανά 1000 κυβικά μέτρα. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα