Αγορές: Αυτό που όλοι φοβούνται αλλά δεν… ομολογούν

Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2022 10:43
UPD:12:43
Shutterstock

Άραγε η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού αντιπροσωπεύει ένα παροδικό – προσωρινό φαινόμενο ή βρισκόμαστε σε διαδικασία μετάβασης  σε μια νέα παγκόσμια οικονομική πραγματικότητα με συνθήκες υψηλού πληθωρισμού. 

Του Κώστα Ιωαννίδη
[email protected]

Κυριαρχεί η άποψη πως οι επενδυτές περιμένουν ένα μήνυμα σημαντικό από το ετήσιο συνέδριο νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve στο Jackson Hole του Wyoming σχετικά με το ύψος της αύξησης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο από την ομιλία του επικεφαλής της. Ωστόσο στην πραγματικότητα αναλυτές, πολιτικοί, επενδυτές και επιχειρηματίες γνωρίζοντας πως θα μαζευτεί  στο Jackson Hole το σύνολο σχεδόν των Κεντρικών Τραπεζιτών στον πλανήτη θέλουν απαντήσεις για κάτι σημαντικότερο.

Άραγε η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού αντιπροσωπεύει ένα παροδικό – προσωρινό φαινόμενο ή βρισκόμαστε σε διαδικασία μετάβασης  σε μια νέα παγκόσμια οικονομική πραγματικότητα με συνθήκες υψηλού πληθωρισμού. Καθώς τότε και τα υψηλά επιτόκια θα διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι στις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα. Κατάσταση που θα οδηγούσε πιθανά σε ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη υψηλότερη ανεργία και συχνότερη εμφάνιση ύφεσης.  

Στην επιφάνεια των ειδήσεων σήμερα βρέθηκε πάλι η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης γιατί συνέχισε να βαθαίνει, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν σε νέα ρεκόρ υψηλών.

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσουν την άνοδο στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ δίνουν στην αντιμετώπιση της εκτυλισσόμενης κρίση πιο επείγοντα χαρακτήρα.

Ερευνητικές ομάδες του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησαν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καταρτίσει μέχρι πρότινος «αδιανόητα» σχέδια για την προστασία των σπιτιών και των επιχειρήσεων από μια χειμερινή καταστροφή.

Στο τέλος του έτους η Ευρώπη θα απαγορεύσει στα περισσότερα από τα κράτη μέλη της να αγοράζουν θαλάσσια φορτία ρωσικού πετρελαίου. Το Ιράν στοχεύει να καλύψει το κενό που άφησε πίσω της η Ρωσία στην ευρωπαϊκή αγορά πετρελαίου, εάν η χώρα της Μέσης Ανατολής μπορέσει να εξασφαλίσει μια συμφωνία με τις παγκόσμιες δυνάμεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Ο κρατικός παραγωγός πετρελαίου της Ισλαμικής Δημοκρατίας θα προσπαθήσει να κερδίσει πίσω πελάτες σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Τουρκία.

Ένα πακέτο όπλων αξίας 2,98 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν που τόνισε σε δήλωσή του ότι τα όπλα, «η μεγαλύτερη δόση μας βοήθειας για την ασφάλεια μέχρι σήμερα», έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία «μπορεί να συνεχίσει να αμύνεται μακροπρόθεσμα». Η Γερμανία ολοκλήρωσε νωρίτερα μια προγραμματισμένη αποστολή στην Ουκρανία επιπλέον όπλων και πυρομαχικών αξίας άνω των 499 εκατομμυρίων δολαρίων. Συνεπώς η διατήρηση της ενεργειακής κρίσης την Ευρώπη θεωρείται δεδομένη.

Ενώ οι αναλυτές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη φαίνεται να αγνοούν τον πιθανό αντίκτυπο στα κέρδη από οποιαδήποτε απότομη επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, οι ομόλογοί τους στις αναδυόμενες αγορές συνεχίζουν αθόρυβα τις δραστηριότητές τους και μειώνουν τις προβλέψεις κερδών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα