Ρωσικό πετρέλαιο: Η...ευφυία του Ιράν ανοίγει την κερκόπορτα κατά των κυρώσεων

Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2022 21:14
UPD:23:09
REUTERS/EVGENIA NOVOZHENINA

Ως κερκόπορτα θέλει να χρησιμοποιήσει η Ρωσία (και) το Ιράν προκειμένου να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις για την πώληση ρωσικού αργού πετρελαίου, κύρια πηγή σκληρού νομίσματος του Κρεμλίνου.

Μάλιστα, μια συμφωνία των ΗΠΑ με την Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα έδινε στον Πούτιν την ευκαιρία να εφαρμόσει ένα plan B με την μέθοδο του swap το οποίο θα βγάλει το πετρέλαιο στις παγκόσμιες αγορές.

 Oπως αναφέρει το Politico, αν αναβιώσει εκ νέου η  συμφωνία του 2015 της Τεχεράνης με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα, και το Ιράν βγεί από κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί, θα μπορούσε να εισάγει ρωσικό αργό από την βόρεια ακτή της Κασπίας και στη συνέχεια να το πουλήσει  σε ιρανικά τάνκερ που αναχωρούν από τον Περσικό Κόλπο.  Χάριν στο πυρηνικό σύμφωνο, το ιρανικό πετρέλαιο που εξάγεται από το νότο θα εξαιρούνταν από κυρώσεις.

Ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δεν έχει αφήσει καμία αμφιβολία ότι οι ανταλλαγές μέσω swaps βρίσκονται ψηλά στη λίστα προτεραιoτήτων. «Παραλαμβάνουμε πετρέλαιο από τη Ρωσία και το Καζακστάν μέσω της Κασπίας Θάλασσας για να το χρησιμοποιήσουμε για εγχώρια κατανάλωση και μετά παραδίδουμε πετρέλαιο στην ίδια ποσότητα στους πελάτες τους στο νότο», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars, λίγο μετά το ταξίδι του Πούτιν στο Ιράν.

Βέβαια η Τεχεράνη  θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να  εξουδετερώσει τα προβλήματα που σχετίζονται με τις πωλήσεις αργού από τη Ρωσία με μεγάλη έκπτωση, λόγω των κυρώσεων μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Μόσχα νωρίζει καλά ότι το Ιράν έχει μακρά ιστορία στο να ξεγλυστράει από τις απαγορεύσεις και να βρίσκει εναλλακτικές λύσεις, τονίζει το Politico.

Παρόλο που  χρόνια  κυρώσεων έχουν ταλαιπωρήσει την οικονομία της χώρας, η Τεχεράνη έχει αποδειχθεί ότι είναι ευφυής στο να βρίσκει τρόπους να ανατρέπει τους ελέγχους, κυρίως στρεφόμενη προς την Κίνα και άλλους Ασιάτες εταίρους. 

Επιπλέον, το Ιράν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το στόλο των δεξαμενόπλοιων του, αφού απελευθερωθεί από τις κυρώσεις, για να παραλάβει ρωσικό πετρέλαιο σε λιμάνια έξω από την Κασπία.

Η Ρωσία είναι πρόθυμη να αξιοποιήσει αυτή την «δεξιοτεχνία» και στοιχηματίζει ότι το Ιράν θα αντιμετωπίσει ελάχιστες συνέπειες για τη συνεργασία με τη Μόσχα, επειδή οι δυτικές πρωτεύουσες θα δυσκολευτούν να  θέσουν σε κίνδυνο μια πρόσφατα ανανεωμένη πυρηνική συμφωνία. 

Παρόλο που η Ρωσία στρέφεται όλο και περισσότερο προς την Κίνα και την Ινδία, δύο μακροχρόνιους εταίρους, για να καλύψει το κενό, το Κρεμλίνο είναι  επιφυλακτικό απέναντι στην κυριαρχία τους. Το Ιράν, όπως και η Τουρκία, την οποία η Ρωσία έχει επίσης προσεγγίσει τους τελευταίους μήνες, είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμες από την Μόσχα. 

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του Πούτιν στο Ιράν τον Ιούλιο ήταν η πρώτη του, σε χώρα εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μετά από το ξέσπασμα του πολέμου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Πούτιν με τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν Χαμενεΐ , οι δύο άνδρες συζήτησαν τρόπους για να σπάσουν την επικράτηση του δολαρίου στο παγκόσμιο εμπόριο. Οι τράπεζες και των δύο χωρών έχουν αποκλειστεί από το SWIFT, σύστημα για τη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου, και οι οικονομίες τους αντιμετωπίζουν εξαιρετική δυσκολία στην διασυνοριακές ανταλλαγες.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα