Υπό την αυξημένη πίεση που ασκούν ολοένα περισσότεροι κοινωνικοί φορείς, η αντιπολίτευση αλλά και οικονομικά ινστιτούτα και παράγοντες της αγοράς στη Γερμανία, η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει ήδη νέα μέτρα που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο τρίτο πακέτο ελαφρύνσεων.
Το έχει ήδη εξαγγείλει ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Πρόκειται, όπως όλα δείχνουν, για την απαραίτητη συνέχεια στα δύο μεγάλα πακέτα ελαφρύνσεων των 30 δις ευρώ, τα οποία βρίσκονται ήδη σε εφαρμογή, πολλά εκ των οποίων είναι όμως προσωρινής φύσης και αναμένεται να λήξουν σύντομα. Για παράδειγμα η μηνιαία κάρτα των 9 ευρώ για τις αστικές συγκοινωνίες ή η έκπτωση στον φόρο βενζίνης και ντίζελ εκπνέουν στο τέλος Αυγούστου, ενώ πολλά από τα ήδη προβλεπόμενα επιδόματα έχουν τη μορφή εφάπαξ καταβολών για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, ανέργους, φοιτητές και δικαιούχους κοινωνικών βοηθημάτων.
Σε αυτά προστίθενται ήδη και αντισταθμιστικά μέτρα με σημαντικότερη τη μείωση του ΦΠΑ για το φυσικό αέριο, ως φορολογικό αντίβαρο στο πρόσθετο τέλος φυσικού αερίου που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές στη Γερμανία από 1ης Οκτωβρίου.
Τι συζητείται
Τι ακριβώς βρίσκεται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων της συγκυβέρνησης για το τρίτο πακέτο; Πρόκειται κυρίως για μέτρα επιδοματικής φύσης και φοροελαφρύνσεις λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος κινείται ήδη στο 7,5%. Η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να βάλει το χέρι στην τσέπη και να δώσει «ζεστό χρήμα» κυρίως σε εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Μια από τις πρόσθετες κινήσεις που συζητούνται έντονα είναι η μεταρρύθμιση εκ βάθρων του νομοθετικού πλαισίου για την παροχή επιδομάτων στέγασης στη Γερμανία. Ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών Κέβιν Κύνερτ μιλώντας στο δίκτυο n-tv ανέφερε ότι το νέο πακέτο είναι θέμα ημερών, τονίζοντας ότι μετά τα δύο ισχύοντα πακέτα στο επίκεντρο θα πρέπει να βρεθούν τώρα πρόσθετα επιδόματα ενέργειας και στέγασης μαζί με νέες φοροελαφρύνσεις.
Ως απαραίτητη κρίνει τη μεταρρύθμιση των εισοδηματικών όρων καταβολής στεγαστικών επιδομάτων στη Γερμανία και η Ένωση Γερμανών Ενοικιαστών, με τον επικεφαλής της Στέφαν Ζιμπεκνότεν να τη θεωρεί αναγκαία κυρίως για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα υπό το βάρος των έκτακτων συνθηκών.
Θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη
Μια πρόταση που βρίσκεται επί τάπητος επίσης προέρχεται από το σημαντικό Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας, με τον επικεφαλής του Μαρσέλ Φράτσερ να θεωρεί απαραίτητη τη σταθερή χρηματική στήριξη χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, πχ. με ενεργειακό επίδομα 100 ευρώ τον μήνα εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και των αυξημένων τιμών ενέργειας.
Τέλος κρίσιμο ζήτημα, στο οποίο όμως δεν υπάρχει προς το παρόν σύγκλιση και των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης, είναι αυτό της ενδεχόμενης φορολόγησης στα υπερκέρδη εταιρειών στον τομέα της ενέργειας. Ολοένα περισσότερα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων θεωρούν σωστή μια τέτοια κίνηση, με τους Φιλελευθέρους να τάσσονται κατά.