Φόβοι για κύμα ρευστοποιήσεων στο χρηματιστήριο της Βραζιλίας

Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2008 12:20

Η προγραμματισμένη κρατικοποίηση του συστήματος συνταξιοδότησης της Αργεντινής ενδέχεται να προκαλέσει κύμα ρευστοποιήσεων στην αγορά μετοχών της Βραζιλίας, καθώς τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία εξαναγκάζονται σε πώληση των μεριδίων τους σε ξένες εταιρείες.

Στα χαρτοφυλάκια των ταμείων δεν επιτρέπεται να περιλαμβάνονται στοιχεία ενεργητικού από την αλλοδαπή, δήλωσε ο επικεφαλής του ασφαλιστικού φορέα της χώρας, Amado Boudou, στους νομοθέτες. Ο ασφαλιστικός φορέας ζητά από τα συνταξιοδοτικά ταμεία, AFJP, να ρευστοποιήσουν το συντομότερο δυνατό όλα τα στοιχεία ενεργητικού στη Βραζιλία εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με δημοσίευση της La Nacion.

«Τα νέα δεν είναι ευχάριστα, ωστόσο, δεν νομίζω ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα», δήλωσε ο Κάρλος Καγιάλ, γενικός οικονομικός διευθυντής του χρηματιστηρίου BM&FBovespa SA της Βραζιλίας σε χθεσινή συνέντευξή του στη Νέα Υόρκη.

Τα συνταξιοδοτικά ταμεία στην Αργεντινή είχαν στην κατοχή τους στις 15 Οκτωβρίου βραζιλιάνικες μετοχές αξίας 541 εκατ. δολαρίων, μεταξύ των οποίων οι εταιρείες όπως η Cia. Vale do Rio Doce, η Petroleo Brasileiro SA και η Banco Bradesco SA, σύμφωνα με τη διαδικτυακή τοποθεσία της ρυθμιστικής αρχής. Παρότι το ποσό αυτό ισούται μόνο με το 0,1% της συνολικής αξίας της βραζιλιάνικης αγοράς, αντιστοιχεί στο 21% του μέσου ημερήσιου όγκου συναλλαγών σύμφωνα με τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα