Νέα μείωση επιτοκίων από την Τράπεζα της Κίνας

Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2008 13:41
UPD:16:22

Στην τρίτη μείωση των επιτοκίων σε διάστημα δύο μηνών προχώρησε η Κίνα με στόχο τη στήριξη των ρυθμών ανάπτυξης της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας, καθώς η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έχει ήδη κάμψει τις εξαγωγές και την παραγωγή.

Το βασικό επιτόκιο δανεισμού ενός έτους θα μειωθεί στο 6,93%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη διαδικτυακή της τοποθεσία. Το επιτόκιο καταθέσεων θα μειωθεί στο 3,60% από 3,87%. Οι εν λόγω μεταβολές θα ισχύουν από αύριο.

Η ανάπτυξη της Κίνας μειώθηκε δραστικά στο 11,9% το 2007, ενώ η βιομηχανική της παραγωγή αυξήθηκε το Σεπτέμβριο με το μικρότερο ρυθμό των τελευταίων έξι ετών, μετά το «πάγωμα» των εξαγορών. Η Federal Reserve είναι πιθανό να προβεί σήμερα σε μείωση του επιτοκίου αναφοράς της, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα εκδήλωσε την πρόθεσή της να εναρμονιστεί με τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες.

«Η συγκεκριμένη μείωση ήταν απόρροια της επιβράδυνσης που παρατηρήθηκε το τρίτο τρίμηνο καθώς και της πιθανότητας να προβούν σε ανάλογες μειώσεις επιτοκίων οι κεντρικές τράπεζες στις ΗΠΑ και αλλού», δήλωσε ο Χινγκ Ζικιανγκ, οικονομολόγος της China International Capital Corp. στο Πεκίνο. «Δεν είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα στην οικονομία της Κίνας. Αυτό που χρειάζεται περισσότερο τώρα είναι η αύξηση των δημόσιων δαπανών».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα