Οι πιστωτικές κάρτες τα επόμενα θύματα της κρίσης;

Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2008 18:37

Μετά το «βομβαρδισμό» των Αμερικανών με προσφορές πιστωτικών καρτών και δυσθεώρητα πιστωτικά όρια τα τελευταία χρόνια, οι τράπεζες προχωρούν σε δραστικές περικοπές τη στιγμή που η κλονισμένη οικονομία ασκεί έντονες πιέσεις στους καταναλωτές.

Η υποχώρηση αυτή επηρεάζει ακόμη και τους αξιόπιστους καταναλωτές και απειλεί τον ήδη εξασθενημένο τραπεζικό κλάδο με νέο κύμα ζημιών, μετά από μια εποχή στην οποία επωφελήθηκαν τα μέγιστα από τα κέρδη-ρεκόρ που σημείωναν οι επιχειρήσεις με την ώθηση των εύκολων πιστώσεων.

«Εάν η ανεργία συνεχίσει να αυξάνεται, οι καθαρές διαγραφές πιστωτικών καρτών θα ξεπεράσουν κάθε φυσιολογικό όριο», προειδοποιεί ο γενικός οικονομικός διευθυντής της Citigroup, Γκάρι Κριτεντεν σε δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times.

Αντιμέτωπες με τις ολοένα επιδεινούμενες συνθήκες, οι εταιρείες που εκδίδουν τις MasterCard, Visa και άλλες κάρτες σπεύδουν να σταματήσουν την αιμορραγία, έστω και εάν έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες αποπληρωμής των χρεών σε πιστωτικές κάρτες που προσφέρονταν ως τώρα στους πιστωτές, όπως τα όρια έναντι προσημειώσεων ή η μεταφορά υπολοίπων σε νέες κάρτες. Οι μεγάλοι δανειοδότες —όπως η American Express, η Bank of America, η Citigroup— έχουν «δυσκολέψει» τα πρότυπα έγκρισης των αιτημάτων και αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν τα χαρτοφυλάκιά τους προσπαθώντας να απαλλαχθούν από τους πιο ριψοκίνδυνους πελάτες.

Οι τράπεζες αποφεύγουν τους πιστωτές που έχουν ήδη δανεισμό και περιορίζουν τα πιστωτικά όρια των υφιστάμενων κατόχων καρτών, ιδίως αυτών που ζουν σε περιοχές που έχουν πληγεί από την κρίση στην αγορά κατοικίας ή που εργάζονται σε προβληματικούς κλάδους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, προχωρούν σε μείωση των πιστωτικών ορίων μετά από παρακολούθηση των κατόχων καρτών που ψωνίζουν στα ίδια καταστήματα με άλλους ριψοκίνδυνους δανειολήπτες ή που έχουν ενυπόθηκα δάνεια από συγκεκριμένες εταιρείες.

Από αυτή την αλλαγή στη στάση των τραπεζών δεν θα εξαιρεθούν ούτε οι «καλοί» πιστωτές. Η American Express, η οποία έχει παραδοσιακά στο χαρτοφυλάκιό της πιστωτές ανώτερου εισοδηματικού επιπέδου, δήλωσε ότι εξετάζει την αύξηση των επιτοκίων των καρτών της κατά 2-3 ποσοστιαίες μονάδες για ορισμένους από τους πιστωτές της.

Η σφοδρότητα της χρηματοπιστωτικής κρίσης έχει εξαναγκάσει ένα «πιστωτικο-θρεμμένο» έθνος να αναθεωρήσει τις συνήθειές του. Αρκετές από τις οικογένειες που συνήθιζαν πρώτα να αγοράζουν και μετά να πληρώνουν δηλώνουν διατεθειμένες να περιορίσουν την εξάρτησή τους από τις πιστωτικές κάρτες. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το οποίο έχει δαπανήσει τελευταία δισεκατομμύρια δολάρια από τις εισφορές των φορολογουμένων σε μια προσπάθεια τακτοποίησης του οικονομικού χάους, ξεκίνησε πρόσφατα μια διαφημιστική εκστρατεία με την οποία παρακινεί τους καταναλωτές να επισκεφτούν το «Ξενοδοχείο των κακών δανείων (Bad Credit Hotel)», ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι που διδάσκει στους συμμετέχοντες τις βασικές αρχές του καλού δανεισμού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα