Fed: Μείωση των επιτοκίων στο 1%

Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2008 20:30
UPD:22:45

Τη μείωση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, από το 1,5% στο 1%, όπως αναμενόταν, ανακοίνωσε η Fed, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, λόγω της συνεχιζόμενης πιστωτικής κρίσης. Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και περαιτέρω μειώσεων, αν αυτό χρειαστεί.

Μετά την ομόφωνη απόφαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, το επιτόκιο διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2004.

«Ο ρυθμός της οικονομικής δραστηριότητας φαίνεται πως έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, κάτι που πρωτίστως οφείλεται στην κάμψη των καταναλωτικών δαπανών» αναφέρει η Fed στο συνοδευτικό της απόφασης κείμενό της. «Επιπλεόν, η ένταση της αναταραχής στη χρηματοοικονομική αγορά ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω περιορισμούς στην κατανάλωση» προσθέτει.

Η κεντρική τράπεζα μέχρι σήμερα έχει δράσει με «επιθετικό» τρόπο προκειμένου να αντιμετωπίσει την πιστωτική κρίση, λαμβάνοντας μέτρα για την παροχή ρευστότητας στις αγορές που «έχουν παγώσει», κάτι που τα μέλη της Fed επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους.

Ωστόσο, καταλήγουν πως «οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη ανάπτυξη παραμένουν», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.

Πτώση σημείωναν Dow και S&P 500, σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίζεται από έντονη μεταβλητότητα, αμέσως μετά την ανακοίνωση της Fed.

Ορισμένοι traders ανέμεναν ακόμη μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων.

Και ο Nasdaq έχασε μέρος των κερδών του, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αμετάβλητος.

Ο Dow Jones λίγο μετά τις 20:15 (ώρα Ελλάδος) κατέγραφε απώλειες 0,77% στις 8.995,27 μονάδες, ο Standard & Poor's 500 υποχωρούσε κατά 0,79% στις 933,11 μονάδες και ο Nasdaq διαμορφωνόταν στις 1.648,65 μονάδες (+0,05%).

Νωρίτερα, η Κίνα προχώρησε στην τρίτη μείωση των επιτοκίων σε διάστημα δύο μηνών, με στόχο τη στήριξη των ρυθμών ανάπτυξης της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας, καθώς η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έχει ήδη κάμψει τις εξαγωγές και την παραγωγή.

Το βασικό επιτόκιο δανεισμού ενός έτους θα μειωθεί στο 6,93%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη διαδικτυακή της τοποθεσία. Το επιτόκιο καταθέσεων θα μειωθεί στο 3,60% από 3,87%. Οι εν λόγω μεταβολές θα ισχύουν από αύριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα