Fed: Swaps με Ν. Κορέα, Βραζιλία, Μεξικό και Σιγκαπούρη

Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2008 08:17
UPD:08:25

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για τη παροχή 30 δισ. δολ. σε κάθε μία από τις κεντρικές τράπεζες της Βραζιλίας, του Μεξικού, της Ν. Κορέας και της Σιγκαπούρης έκλεισε η Federal Reserve των ΗΠΑ, διευρύνοντας τις προσπάθειές της να στηρίξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές στις αναδυόμενες αγορές για πρώτη φορά.

Η Fed θα προχωρήσει στην ανταλλαγή χρεογράφων ίσης αξίας με τις κεντρικές τράπεζες των παραπάνω σημαντικών οικονομιών από τις 30 Απριλίου, σύμφωνα με χθεσινή της ανακοίνωση. Η συμφωνία έχει στόχο την άμβλυνση της επέκτασης των δυσκολιών στην χρηματοδότηση σε δολάρια.

Στο Χρηματιστήριο της Ν. Κορέας ο δείκτης Kospi σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο τουλάχιστον από το 1980 και το νόμισμα της χώρας, ουόν, κινήθηκε ανοδικά. Η Fed και η Κίνα μείωσαν χθες τα επιτόκια δανεισμού, κάτι που έκαναν σήμερα Χονγκ Κονγκ και Ταϊβάν.

Ο Kospi αναρριχήθηκε 10,5% φθάνοντας στις 1.072,81 μονάδες στις 12:33 μ.μ. στη Σεούλ. Το ουόν σημείωσε άνοδο 10% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ. Στη Σιγκαπούρη ο δείκτης Straits Times σημείωσε άνοδο 3,6%%.

Η ανακοίνωση της Fed συνέπεσε με την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να προχωρήσει σχεδόν στον διπλασιασμό των ορίων δανεισμού για τις οικονομίες των αναδυομένων χωρών.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον, είπε ότι οι κινήσεις της Fed και του ΔΝΤ δείχνουν τη διεθνή απόφαση στήριξης των αναδυόμενων χωρών με καλές επιδόσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα