Βρετανία: Αίτημα στην ΕΤΕπ για αύξηση του δανεισμού στις επιχειρήσεις

Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2008 08:55
UPD:09:04

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν ζήτησε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να αυξήσει τον δανεισμό στις μικρές επιχειρήσεις οι οποίες υποφέρουν εξ αιτίας της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης διογκώνοντας την ύφεση.

Ο υπουργός Οικονομικών, Αλιστερ Ντάρλινγκ και ο υπουργός Επιχειρήσεων, Πίτερ Μάντελσον θα συναντηθούν αργότερα σήμερα με τον επικεφαλής της ΕΤΕπ Φιλίπ Μέϊσταντ.

«Σε αυτή τη δύσκολη ώρα για την παγκόσμια οικονομία το σωστό είναι να βρούμε νέους τρόπους χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων. Και το σωστό είναι να συνεργαστούμε σε παγκόσμιο επίπεδο για να βοηθήσουμε τις εταιρείες εδώ στη Βρετανία», δήλωσε μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο Μπράουν.

«Τις τελευταίες εβδομάδες συζητήσαμε με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις πηγές της ΕΤΕπ για τη βοήθεια των επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Η κυβέρνηση είπε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα εισπράξουν επιπλέον 4 δισ. λίρες στερλίνες (6,4 δισ. δολ.) ως δάνειο στο πλαίσιο του πακέτου ύψους 24 δισ. βρετανικών λιρών για ολόκληρη την Ευρώπη.

Τα δάνεια θα δοθούν στις βρετανικές εταιρείες από τις εμπορικές τράπεζες μέσω απλοποιημένων και πιο ευέλικτων δανείων απ΄ότι στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της British Bankers' Association τα νέα καθαρά δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις από τις τράπεζες για τη χρήση έως και τον Ιούνιο του 2008 διατηρήθηκαν στα 5,7 δισ. στερλίνες, εκ των οποίων η ΕΤΕπ διέθεσε περίπου το 1%.

«Επίκεντρο στην ανάκαμψή μας είναι ο δανεισμός των επιχειρήσεων από τις τράπεζες. Πρώτη προτεραιότητά μου είναι η εξασφάλιση πρόσβασης σε πιστώσεις και δάνεια των μικρών επιχειρήσεων ώστε να αναπτυχθούν», δήλωσε ο Μπράουν.

«Για αυτό λάβαμε πρωτοφανή μέτρα εξασφάλισης της οικονομικής σταθερότητας των τραπεζών μας. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα για την εξασφάλιση των τραπεζών το οποίο όμως δεν θα αδικήσει τις μικρές επιχειρήσεις».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα