Uniper: Καθαρές ζημιές άνω των 12 δισ. ευρώ στο α' εξάμηνο για τον ενεργειακό κολοσσό

Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2022 10:38
UPD:10:40
REUTERS/ANDREAS GEBERT

Ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός Uniper κατέγραψε  καθαρή ζημία άνω των 12 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους. Τα αποτελέσματα της γερμανικής εταιρείας είναι ενδεικτικά του βάθους της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg. 

Η προσαρμοσμένη ζημία της Uniper προ φόρων και τόκων για το α' εξάμηνο διαμορφώθηκε στα 564 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 580 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρσι.

Η Uniper θα πρέπει να αντιμετωπίσει την πλήρη οικονομική απώλεια από την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, όταν η κυβέρνηση θα εισαγάγει έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να μετακυλούν το 90% του κόστους στους πελάτες.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει περιορίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση εν μέσω αυξημένων εντάσεων για την εισβολή της στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να ανεβάζει τις τιμές, να δημιουργεί ανησυχίες για τον ενεργειακό εφοδιασμό, να τονώνει τον πληθωρισμό και να απειλεί με ύφεση ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ηπείρου.

«Η Uniper διαδραματίζει εδώ και μήνες κρίσιμο ρόλο στη σταθεροποίηση της παροχής φυσικού αερίου της Γερμανίας - με κόστος δισεκατομμυρίων σε απώλειες που προκύπτουν από την απότομη πτώση των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Klaus-Dieter Maubach.

Οι ζημίες περιλαμβάνουν απώλειες 6,5 δισ. ευρώ από μελλοντικές ελλείψεις αερίου, καθώς και προβλέψεις 2,7 δισ. ευρώ σχετικές με το δάνειο της εταιρείας για τον αγωγό Nord Stream 2, που μπήκε στον «πάγο» λόγω του πολέμου. 

Οι περικοπές της προσφοράς ανάγκασαν τη Uniper να αγοράσει φυσικό αέριο στην αγορά spot προκειμένου να εκπληρώσει τις συμβάσεις της, γεγονός που την ώθησε στα χείλος της χρεοκοπίας. Για να αποφευχθεί η κατάρρευση της εταιρείας η γερμανική κυβέρνηση προχώρησε σε πακέτο διάσωσης ύψους 17 δισ. ευρώ. 

Η εταιρεία αναμένει βελτίωση κερδών το 2023 και στοχεύει να εγκαταλείψει τη ζώνη των ζημιών από το 2024, δήλωσε η CFO Tiina Tuomela. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα