Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν κατόρθωσε να ανταποκριθεί στις προειδοποιητικές ενδείξεις της επικείμενης κρίσης και ήταν λάθος της που άργησε τόσο πολύ να μειώσει τα επιτόκια προκειμένου να αποφευχθεί η μείωση των ρυθμών ανάπτυξης και η διόγκωση της ανεργίας, δήλωσε χθες το βράδυ ο Ντέιβιντ Μπλαντσφλάουερ, μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της BoE.
Ο αξιωματούχος της BoE, αναφερόμενος στη μείωση των επιτοκίων της Federal Reserve στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα του 1% με σκοπό την ανακοπή της ύφεσης, εξαπόλυσε πυρά προς τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής για την υπεραισιοδοξία τους σχετικά με την ανθεκτικότητα της βρετανικής οικονομίας στην παγκόσμια κρίση, η οποία πιστεύεται ότι θα επιμείνει για 18 τουλάχιστον μήνες οδηγώντας σε μείωση της παραγωγής.
Η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας αναμένεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed με μείωση των βρετανικών επιτοκίων τουλάχιστον κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές θεωρούν επιβεβλημένη τη μείωση μίας μονάδας, μετά τη δημοσίευση στοιχείων για συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,5% το τρίτο τρίμηνο.
Ο ηγέτης των Τόρις, Ντέιβιντ Κάμερον, ασκώντας δριμεία κριτική στον Γκόρντον Μπράουν, έθεσε τα εξής ερωτήματα σχετικά με την οικονομική πολιτική του πρωθυπουργού: «Γιατί δεν παραδέχεται ότι οι κανόνες της οικονομικής πολιτικής που εφάρμοσε έχουν καταρρεύσει; Ας τους θυμηθούμε –υπήρξε τόσο περήφανος για αυτούς. Πρώτος κανόνας: «Δανειζόμαστε μόνο για να επενδύουμε»: σήμερα αναγκάζεται να δανειστεί για να καταβάλλει τις παροχές στους ανέργους. Ο κανόνας κατέρρευσε. Δεύτερος κανόνας: «Το χρέος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 40% του εθνικού εισοδήματος». Ακόμη και σύμφωνα με τα δικά του «μαγειρεμένα» στοιχεία, και αυτός ο κανόνας έχει καταρρεύσει. Γιατί δεν παραδέχεται ότι οι κανόνες του δεν αποδείχθηκαν συνεπείς τις καλές ημέρες και κατέρρευσαν αμέσως μόλις ήρθαν οι άσχημες ημέρες;»
Ο Μπλάντσφλάουερ ήταν το μοναδικό μέλος της επιτροπής που ζήτησε μείωση των επιτοκίων ήδη από το καλοκαίρι. «Εάν δεν προβεί [η επιτροπή στη συνεδρίασή της την ερχόμενη εβδομάδα] σε γενναία μείωση των επιτοκίων, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο βαθιάς και μακροχρόνιας ύφεσης». Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BoE δίστασε να μειώσει τα επιτόκια το περασμένο καλοκαίρι λόγω της ανόδου του πληθωρισμού το Σεπτέμβριο στο 5,2%, το υψηλότερο επίπεδο της 16ετίας.
Πηγή: Τhe Guardian