«Δεν δίνουμε 28 δισ. ευρώ στις τράπεζες. Όποιος το ισχυρίζεται ψεύδεται και παραπλανά». Αυτό τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με δική του πρωτοβουλία, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, με θέμα «Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και η πολιτική της κυβέρνησης».
Απαντώντας στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Καραμανλής δήλωσε με έμφαση πως «δεν χαρίζεται τίποτα σε καμία τράπεζα… δεν ζημιώνεται αλλά κερδίζει το δημόσιο και οι φορολογούμενοι. Κερδίζουν οι φορολογούμενοι γιατί εξασφαλίζονται τόσο οι καταθέσεις όσο και οι επενδύσεις των επιχειρήσεων». Στην τριτολογία του, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε προσωπικά πως θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για τη στήριξη των ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/31/1584689.htm .
Ο Πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στο σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/31/1584256.htm και στη «μείζονος πολιτικής σημασίας» δέσμευση για την εγγύηση των καταθέσεων.
«Ημασταν οι πρώτοι στην Ε.Ε. που προχωρήσαμε σε κάτι τέτοιο, πρωτοστατήσαμε στο Ecofin για την αύξηση του εγγυημένου ποσού», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.
Επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία
Ο κ. Καραμανλής τόνισε ακόμη ότι η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση έχει επιφέρει πολύ σοβαρές – δραματικές ορισμένες φορές - επιπτώσεις σε όλες τις οικονομίες του κόσμου.
Η κρίση, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, επιβαρύνει σημαντικά και την ελληνική οικονομία οδηγώντας σε ανατροπή βασικών παραδοχών του Προϋπολογισμού. Ανέφερε συγκεκριμένα πως στο εννεάμηνο η κρίση προκάλεσε μείωση στα έσοδα του κράτους, αύξηση του κόστους δανεισμού, έκρηξη της ακρίβειας, και επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Επισήμανε ωστόσο ότι η ελληνική οικονομία αποδείχθηκε ανθεκτικότερη σε σχέση με πολλές άλλες χάρη στη μεταρρυθμιστική στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση.
«Οχι» σε νέους φόρους
Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι και επανέλαβε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν. Αναφέρθηκε ακόμη στις πρωτοβουλίες για απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων «χωρίς ανατροπές» και για την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Εργαζόμαστε συστηματικά για την αντιμετώπιση του φάσματος της επερχόμενης κρίσης και της ανεργίας
Οι πολίτες αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις τις παγκόσμιας κρίσης άλλοι όμως κάνουν ότι δεν βλέπουν. Μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση αυτοί που ούτε είδαν την κρίση ούτε την κατάλαβαν; Κάνουν μεγάλη ζημιά στην οικονομία όσοι δημοκοπούν και λαϊκίζουν, αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων.
«Πρώτο μέλημα η καταπολέμηση της ανεργίας»
Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, πρώτο μέλημα είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, η στήριξη αναπτυξιακών πολιτικών και η αξιοποίηση στο ακέραιο όλων των κοινοτικών προγραμμάτων και των περιθωρίων του Προϋπολογισμού. «Εργαζόμαστε συστηματικά για την αντιμετώπιση του φάσματος της επερχόμενης κρίσης και της ανεργίας.Στόχος μας είναι να ενισχυθούν οι ομάδες του ευαίσθητου πληθυσμού και να θωρακιστεί η εργασία».
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι προκηρύσσονται από τον ΟΑΕΔ πάνω από 50 χιλ. θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του χρόνου και άλλες 140 χιλ., μέσα στο 2009, ενεργοποιείται το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής με πρώτο βήμα τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, επαναπροσδιορίζονται τα προγράμματα του Ο.Ε.Κ., έτσι ώστε να ανακουφιστούν οι οφειλέτες και να ενισχυθεί ο κλάδος της οικοδομής και προετοιμάζονται μέτρα ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.
Βολές κατά της αντιπολίτευσης
«Οι πολίτες αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης, άλλοι όμως κάνουν ότι δεν βλέπουν. Μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση αυτοί που ούτε είδαν την κρίση ούτε την κατάλαβαν; Μπορούν προτείνουν λύσεις εκείνοι που βρίσκονται σε διαρκή σύγχυση;», διερωτήθηκε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι κάνουν μεγάλη ζημιά στην οικονομία όσοι λαϊκίζουν.
«Τα μεσαία και ασθενέστερα σώματα θα προστατευτούν με πολιτικές, όχι με δημαγωγία και λαϊκίστικες κορώνες», ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι «κάποιοι παραμένουν σε μία μικροκομματική αντίληψη μηδενισμού».
Τα αίτια της κρίσης
Η οικονομική κρίση είναι το πιο σοβαρό ζήτημα της περιόδου, πιέζει σοβαρά τις ευρωπαϊκές οικονομίες και επηρεάζει την ζωή όλων των πολιτών, δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
Ως δύο σοβαρές αιτίες της κρίσης ο κ. Καραμανλής ανέφερε τις αλυσιδωτές εκρήξεις στις τιμές των πρώτων υλών, των τροφίμων και της ενέργειας και τη χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ.
«Έως τα τέλη του καλοκαιριού στην Ευρωζώνη η ακρίβεια έγινε καυτό κοινωνικό πρόβλημα», τόνισε ο πρωθυπουργός.