Καζακστάν: Υπεγράφη η συμφωνία για το κοίτασμα Κασαγκάν

Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2008 13:46

Μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στο γιγάντιο πετρελαϊκό κοίτασμα Κασαγκάν – τη φερόμενη ως μεγαλύτερη ανακάλυψη πετρελαίου των τελευταίων 30 ετών – απέκτησε το Καζακστάν, υπογράφοντας σήμερα την τελική συμφωνία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος.

Η συμφωνία επιτρέπει στην κρατική καζακική εταιρεία Kazmunaigas να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής της στην κοινοπραξία που αναπτύσσει το Κασαγκάν στο 16,81%, δηλαδή στα επίπεδα των άλλων πλειοψηφικών μετόχων: της ιταλικής Eni που είναι η διαχειρίστρια εταιρεία, της αμερικανικής Exxon Mobil, της γαλλικής Total και της ολλανδο-βρετανικής Royal Dutch Shell.

Ο συμβιβασμός μεταξύ του Καζακστάν και των υπόλοιπων μετόχων επετεύχθη τον περασμένο Ιούνιο, έπειτα από επίπονες και πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Ενέργειας του Καζακστάν υπογραμμίζει ότι η συμφωνία «βελτιώνει τις οικονομικές συνθήκες για το Καζακστάν... Δημιουργεί, επίσης, έναν ισχυρό μηχανισμό ελέγχου των καθυστερήσεων στην υλοποίηση αποφάσεων και ελέγχου του κόστους για να αποφευχθεί η επανάληψη των προβλημάτων που οδήγησαν στις διαπραγματεύσεις το 2007».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα