Γ. Αλοφοσκούφης: Τα μέτρα φέρνουν αποτελέσματα

Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2008 14:00
UPD:14:07
AΠΕ/ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ

«Η κυβέρνηση προχωρεί με οργανωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πρωτοφανούς αυτής χρηματοπιστωτικής κρίσης. Έτσι, εξασφαλίζουμε ότι ο δυναμισμός της ελληνικής οικονομίας δεν θα υποφέρει από την πιστωτική ασφυξία που αντιμετωπίζουν σήμερα άλλες οικονομίες».

Τα παραπάνω δήλωσε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Ο κ. Αλογοσκούφης ξεκαθάρισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι «να μετριασθούν κατά το δυνατόν οι επιπτώσεις από τη διεθνή κρίση στους Έλληνες πολίτες, ιδιαίτερα στους οικονομικά ασθενέστερους και να ωφεληθούν οι απλοί πολίτες».

«¶κουσα πολλές κατηγορίες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα» –τόνισε- «αλλά αυτό είναι το κυκλοφοριακό σύστημα της οικονομίας αν αυτό πάθει έμφραγμα θα πάθει έμφραγμα και η παγκόσμια οικονομία».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό και σημείωσε ότι με το σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και με τον προϋπολογισμό του 2009 επιδιώκεται η διατήρηση της ανάπτυξης, η ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

«H ελληνική οικονομία αντέχει»

«Η ελληνική οικονομία έχει πράγματι πετύχει πολλά από το 2004 ως σήμερα. Γι’ αυτό και αντέχει περισσότερο στις συνθήκες της διεθνούς κρίσης από όσο άλλες οικονομίες της ευρωζώνης», τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης και πρόσθεσε ότι «με τις πρωτοβουλίες που πήραμε το τελευταίο διάστημα θωρακίζουμε ακόμη περισσότερο την οικονομία μας».

«Τα μέτρα είναι αποτελεσματικά»

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση φέρνουν αποτέλεσμα, αφού «τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά άρχισαν να μειώνονται μετά από ένα μεγάλο διάστημα ανόδου και επικράτησε ηρεμία μεταξύ των καταθετών».

«Να προετοιμαστούμε για ενδεχόμενους κινδύνους»

«Οι αρνητικές διεθνείς οικονομικές εξελίξεις απαιτούν από εμάς συνεχή επαγρύπνηση και εγρήγορση», τόνισε ο ΥΠΟΙΟ και προέβλεψε ότι η διαδικασία ομαλοποίησης του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος θα έχει διάρκεια και ότι «οι αβεβαιότητες που δημιουργούνται, η έλλειψη της ρευστότητας, ο κλονισμός των χρηματιστηριακών αξιών» θα γίνουν ασφαλώς αισθητοί και στην ελληνική οικονομία, γι’ αυτό και πρέπει «να προετοιμαστούμε για ενδεχόμενους κινδύνους»

Πρόσθεσε επίσης ότι επηρεάζονται αρνητικά σημαντικοί εξωστρεφείς τομείς της, όπως είναι ο τουρισμός και η ναυτιλία και ότι οι παράγοντες αυτοί ασφαλώς επηρεάζουν την κατανάλωση, τις επενδύσεις και το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας μας.

Βολές κατά ΠΑΣΟΚ

Ο υπουργός Οικονομίας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση και κατά του ΠΑΣΟΚ, αλλά και προσωπικά κατά του Γιώργου Παπανδρέου, απαντώντας στα όσα υποστήριξε νωρίτερα στην ομιλία του ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Όταν πια η κρίση ήταν πασιφανής και κανείς δεν μπορούσε να υποκρίνεται ότι δεν την αντιλαμβάνεται, το ΠΑΣΟΚ επέλεξε το δρόμο του λαϊκισμού, της ανέξοδης παροχολογίας, της πολιτικής ανευθυνότητας, της κενολογίας, στην οποία επιδόθηκε και σήμερα ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».

Έκανε επίσης λόγο για «πολιτική φτώχεια» του ΠΑΣΟΚ και κατηγόρησε το κόμμα ότι δεν έχει προτάσεις και «συναίσθηση του περιβάλλοντος στο οποίο βρισκόμαστε».

Αναφερόμενος στα «ελλείμματα και στα χρέη» που άφησαν πίσω τους οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι αυτά «αποτελούν ακόμη και σήμερα την αχίλλειο πτέρνα της οικονομίας» και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι είναι αμετανόητη.

«Θα έπρεπε να ζητάτε συγγνώμη από τον λαό για τα προβλήματα που τον έχετε φορτώσει- πρόσθεσε- πού να βρεθεί όμως αυτή η γενναιότητα»;



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα