Επιτάχυνση εκταμίευσης των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ

Στόχος του ΥΠΟΙΟ για ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της κρίσης
Κυριακή, 02 Νοεμβρίου 2008 07:02

Στην επιτάχυνση των εκταμιεύσεων των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007-13 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσβλέπει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, προκειμένου να αυξηθεί η εισροή κοινοτικών κονδυλίων στη χώρα σε μια δύσκολη συγκυρία.

Η ταχύτερη αποδέσμευση των πόρων των Διαρθρωτικών Ταμείων περιλαμβάνεται στο πακέτο των μέτρων που προωθεί η Κομισιόν για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της κρίσης στην ευρωπαϊκή οικονομία, το οποίο (πακέτο) θα συζητηθεί την προσεχή Τρίτη στο ECOFIN, όπου θα παραβρεθεί ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης.

Μέσω του ΕΣΠΑ 2007-13 η Ελλάδα θα λάβει πόρους ύψους 20,5 δισ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής, κυρίως στην περιφέρεια. Μέχρι τώρα οι πόροι που έλαβε η Ελλάδα από το τέταρτο πακέτο είναι ελάχιστοι (περίπου 1,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2008) που σημαίνει ότι μεγαλύτερο μέρος τους, περί τα 19 δισ. ευρώ, θα εισπραχθεί από το 2009 και μετά.

Επίσης, με την παράταση που εξασφάλισε η Ελλάδα για την υλοποίηση του Γ΄ ΚΠΣ, απομένει η είσπραξη το 2009, κονδυλίων ύψους 1,2 δισ. ευρώ, τα οποία συγχρηματοδοτούν έργα ύψους 1,9 δισ. ευρώ.

Εως το 2013

Πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η αποδέσμευση των κονδυλίων που συνολικά για όλες τις χώρες φτάνουν σε 350 δισ. ευρώ, έως το 2013, με ταχύτερες διαδικασίες, σε σύγκριση με τις ισχύουσες, ώστε να «κινηθεί» η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη. Ενδεχομένως η επίσπευση να επιφέρει και χαλάρωση του πλαισίου ελέγχων, κάτι που θα ευνοήσει χώρες όπως η Ελλάδα, που παραδοσιακά εμφανίζουν προβλήματα επιλεξιμότητας των προγραμμάτων.

Η επιτάχυνση της καταβολής των κοινοτικών κονδυλίων, δεν λύνει το πρόβλημα για την Ελλάδα, καθώς αντίστοιχα ποσά με τους κοινοτικούς πόρους, θα πρέπει να καταβάλει και το ελληνικό Δημόσιο και οι ιδιωτικοί φορείς που κατασκευάζουν τα συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Το Δημόσιο λόγω των υψηλών ελλειμμάτων που βρίσκονται κοντά στη ζώνη του 3% του ΑΕΠ, δεν έχει τη δυνατότητα υπερβάσεων, εκτός και αν στο πλαίσιο της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας εξαιρεθούν από το έλλειμμα οι επενδυτικές δαπάνες που αποτελεί πάγιο αίτημα της Ελλάδας την τελευταία δεκαετία.

Παράλληλα, οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην τραπεζική αγορά, δεν επιτρέπουν στην παρούσα φάση την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην υλοποίηση των έργων και κυρίως των μεγάλων έργων υποδομής. Ελπίδες εναποτίθενται στην απόδοση του σχεδίου ενίσχυσης της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, αλλά καις τις μειώσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Παράλληλα στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. της Τρίτης, θα συζητηθεί η πρόταση της Κομισιόν για την αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου που διατίθενται για την προώθηση της απασχόλησης. Οι πόροι θα κατευθυνθούν κατά προτεραιότητα σε τομείς που θα αντιμετωπίσουν οξύτερα προβλήματα λόγω της κρίσης.

Ηδη η κυβέρνηση έσπευσε να εξαγγείλει την προκήρυξη από τον ΟΑΕΔ πάνω από 50.000 θέσεων εργασίας μέχρι το τέλος του 2008 και 140.000 θέσεις εντός του 2009.

Στις μικρομεσαίες

Επίσης οφέλη αναμένει η Ελλάδα από την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που προωθεί η Κομισιόν. Προτείνει συγκεκριμένα τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με 30 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα στηρίξει επιχειρηματικά σχέδια μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο σύνολο της Ε.Ε. Ακόμα η ΕΤΕπ θα χορηγήσει και περισσότερες πιστώσεις για την κατασκευή έργων μέσω των ΣΔΙΤ.

Τα μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας θα παρουσιαστούν στις 26 Νοεμβρίου και θα εγκριθούν από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Eurogroup

Στην ατζέντα του Eurogroup, θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία και πώς επιδρά η παγκόσμια κρίση.

Η συζήτηση θα γίνει στη βάση των τελευταίων προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των οικονομιών, που περιέχονται στη φθινοπωρινή έκθεση που παρουσιάζεται το πρωί της Δευτέρας. Το ελληνικό ενδιαφέρον στην έκθεση αφορά στο ύψος που θα εκτιμήσει το έλλειμμα του 2008, αφού αν είναι πάνω από το 3%, η χώρα κινδυνεύει με νέα επιτήρηση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα