Κίνα: Προς λήψη μέτρων τόνωσης της εσωτερικής ζήτησης

Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2008 14:25

Μέτρα τόνωσης της εσωτερικής ζήτησης προσανατολίζονται να λάβουν οι κινεζικές αρχές σε μία προσπάθεια να προλάβουν την επιβράδυνση της ανάπτυξης, μετά την κάθετη πτώση που σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο εξαιτίας των πολύ ισχνών ξένων παραγγελιών.

Μέχρι στιγμής, ο κεφαλαιϊκός έλεγχος και ο σχετικός συντηρητισμός της Τράπεζας της Κίνας είχαν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να μην πληγεί ευθέως η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου από την παγκόσμια οικονομική κρίση αλλά η εξάρτηση της από τις εξαγωγές στις ΗΠΑ και στη Ευρώπη την καθιστά ευάλωτη σε μία υποχώρηση της ζήτησης στη Δύση.

Τα αποτελέσματα των εκθέσεων για την κινεζική οικονομία επιτείνουν το βαρύ κλίμα για την παγκόσμια οικονομία καθώς εκφραζόταν η ελπίδα ότι η Κίνα, η οποία ήταν υπεύθυνη για το 1/4 της παγκόσμιας παραγωγής, θα συνεισέφερε ακόμη περισσότερο τώρα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι το γεγονός ότι τον Οκτώβριο μειώθηκε με το μεγαλύτερο ρυθμό που έχει ποτέ σημειωθεί, και ο αριθμός των απασχολουμένων στον κινεζικό κατασκευαστικό τομέα, γεγονός που ενισχύει τις αποδείξεις για ευρείες απολύσεις σε εργοστάσια στο Γκουαντονγκ, τον εξαγωγικό πυρήνα της χώρας.

«Οι κινέζοι κατασκευαστές βλέπουν τις παραγγελίες τους να μειώνονται τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό καθώς η παγκόσμια οικονομία οδηγείται σε ύφεση», δήλωσε ο Έρικ Φίσικ, επικεφαλής του μεγάλου οικονομικού οίκου CLSA που έχει έδρα στο Χονγκ Κονγκ προσθέτοντας ότι πέφτει τόσο το κόστος παραγωγής, όσο και οι τελικές τιμές και χαρακτηρίζοντας τους επόμενους 12 μήνες δύσκολους για τους Κινέζους κατασκευαστές.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας έχει επιβραδυνθεί αισθητά καθώς η αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος ήταν 9% στο τρίτο τρίμηνο από 10,1% στο προηγούμενο και 11,9% το 2007.

Το Πεκίνο έχει αντιδράσει στην κρίση με σειρά οικονομικών και νομισματικών μέτρων στα οποία συμπεριλήφθηκαν τρεις μειώσεις επιτοκίων από τα μέσα Σεπτεμβρίου και επιστροφές φόρου για τους εξαγωγείς προϊόντων εντάσεως εργασίας, και όπως έγραψαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης το Σάββατο, η κεντρική τράπεζα σταμάτησε την τακτική της επιβολής αυστηρών ορίων δανεισμού στις τράπεζες για να ελαφρύνει την επίδραση της πιστωτικής κρίσης.

Τη γενική κατεύθυνση της στροφής προς την εσωτερική κατανάλωση έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος Χου Τζιντάο, ο οποίος σε δηλώσεις του που μετέδωσε προχθές Σάββατο, το επίσημο πρακτορείο Ειδήσεων Xinhua, απηύθυνε έκκληση για περισσότερες προσπάθειες να δοθεί ώθηση στην εσωτερική κατανάλωση.

Η μείωση της εξάρτησης από τις εξαγωγές αποτελεί εδώ και καιρό στόχο της κινεζικής ηγεσίας αλλά η πρόσφατη κρίση του προσέδωσε χαρακτήρα επείγοντος, καθώς στοιχεία δείχνουν ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν θα είναι επαρκή για να αποτρέψουν μία σημαντική μείωση στις εξαγωγές που αποτελούν κλειδί για την ανάπτυξη.

Όπως έγραψε ο πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο στο ιδεολογικό όργανο του κόμματος την εφημερίδα Κιουσί (Αναζητώντας την αλήθεια), η υψηλή εξάρτηση της Κίνας από τις εξαγωγές ίσως «αυξάνει το ρίσκο εξωτερικών σοκ» και η κυβέρνηση να πρέπει να διασφαλίσει ότι η ανάπτυξη παραμένει αρκετά υψηλή για να δημιουργεί θέσεις εργασίας και να στηρίζει την κοινωνική σταθερότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, ανώτατοι αξιωματούχοι με άρθρα και παρεμβάσεις τους σε επίσημα κομματικά όργανα ενίσχυσαν την άποψη αυτή τονίζοντας ότι η χώρα πρέπει να κάνει πολλά ακόμη για να δώσει ώθηση στην εσωτερική κατανάλωση.

Ένας από αυτούς ήταν και ο διευθυντής του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής Μα Τζιαντανγκ, ο οποίος σε άρθρο του στη Λαϊκή Ημερησία, το επίσημο όργανο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, αναφέρει ότι η χώρα θα μπορούσε να ανοίξει τη στρόφιγγα μεγάλων επενδύσεων στις μεταφορές και τη στέγαση όπως επίσης να απελευθερώσει την αγροτική ζήτηση για διαρκή αγαθά έτσι ώστε να καθοδηγήσει την ανάπτυξη της.

«Τα βασικά δεδομένα της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας δεν έχουν αλλάξει, πρέπει να κρατήσουμε την αυτοπεποίθηση μας» γράφει ο Μα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του νομισματικού οπλοστασίου της Κίνας για την ενίσχυση της ανάπτυξης αποτελεί η πρόσφατη κυβερνητική ανακοίνωση ότι θα γίνουν επενδύσεις 2 τρισεκατομμυρίων γουάν, (227,5 δισεκατομμυρίων ευρώ) στους σιδηροδρόμους.

Πηγές: ΑΠΕ-Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα