«Η υπερβολική απελευθέρωση προκαλεί υπερβολική ανάληψη ρίσκου»

Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2008 16:22

Η παγκόσμια οικονομία φαίνεται να οδεύει προς ύφεση και οι χώρες που παράγουν εμπορεύματα θα δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα, δήλωσε σήμερα ο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας Muhammad Al-Jasser κατά την ομιλία του για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι φόβοι για παγκόσμια οικονομική ύφεση έχουν ήδη οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου σε πτώση μεγαλύτερη του 50% από τα υψηλά των 140 περίπου δολαρίων το βαρέλι σημειώθηκαν νωρίτερα φέτος.

Ωστόσο το αργό κινείται σήμερα στα 68 δολάρια, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά επίπεδα της περασμένης εβδομάδας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Al-Jasser είπε ότι η αστάθεια στις τιμές πετρελαίου φέτος ήταν άνευ προηγουμένου, με τους κερδοσκόπους να την καθιστούν υπερβολική.

Σημειώνεται ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα ή 5% από την 1η Νοεμβρίου σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τις τιμές.

Ο Σαουδάραβας τραπεζίτης τόνισε ότι η παρούσα οικονομική κρίση έγινε διεθνής πολύ γρηγορότερα από ό,τι αντίστοιχες καταστάσεις, λόγω των καταχρήσεων των επενδυτικών τραπεζών που ήταν υπερδανεισμένες.

Η λήψη ρυθμιστικών μέτρων που θα ακολουθήσει θα έχει επιπτώσεις στις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες, όπου δεν υπάρχουν αυστηροί ρυθμιστικοί κανόνες.

«Η υπερβολική απελευθέρωση προκαλεί υπερβολική ανάληψη ρίσκου», υπογράμμισε ο Al-Jasser και κατέληξε: «Νομίζω ότι βρισκόμαστε για τα καλά σε χρηματοοικονομική κρίση, οι κεντρικές τράπεζες έχουν ανταποκριθεί στο θέμα, προσθέτοντας ρευστότητα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα