ΣΕΛΠΕ: Πιστωτική ασφυξία στην αγορά με ευθύνη των τραπεζών

Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2008 16:55

Επικρίσεις κατά των τραπεζών για τη στρατηγική τους, η οποία, όπως αναφέρει, έχει προκαλέσει πιστωτική ασφυξία στην αγορά, διατυπώνει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ). Παράλληλα χαρακτηρίζει αναγκαία τη συμμετοχή των πιστωτικών ιδρυμάτων στο σχέδιο των 28 δισ. ευρώ.

«Οι τράπεζες οφείλουν άμεσα να δεχτούν να συμμετάσχουν στο σύνολο τους στο κυβερνητικό σχέδιο ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος επαναφέροντας και αυξάνοντας πάνω από 10% σε σχέση με πέρυσι τη ροή πιστώσεων προς την οικονομία, μειώνοντας ταυτόχρονα και τα περιθώρια (spreads) τα οποία χρεώνουν στους δανειολήπτες» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Σύνδεσμος.

Σημειώνει ακόμη πως η παροχή πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχει μειωθεί κατά 70% τα δε περιθώρια (spreads) που χρεώνουν οι τράπεζες έχουν αυξηθεί από 2,5 έως 5 μονάδες, και προειδοποιεί για τον κίνδυνο να μπει «λουκέτο» σε χιλιάδες επιχειρήσεις και κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας.

Επισημαίνει τέλος ότι οι ελληνικές τράπεζες επιβάλλεται να αντιληφθούν τον κοινωνικό τους ρόλο και να περισώσουν το προφίλ των ανώτατων διοικητικών τους στελεχών, ιδίως σε μια περίοδο έντονης ύφεσης που απειλεί την ελληνική οικονομία με αύξηση της ανεργίας η οποία, όπως αναφέρει, θα οδηγήσει σε μεγάλη κοινωνική αναταραχή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα