ΕΤΕπ: Διευρύνεται η συνεργασία με ελληνικές τράπεζες για τη χρηματοδότηση ΜμΕ

Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2008 17:38

Την περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με ελληνικές εμπορικές τράπεζες με στόχο τη διοχέτευση «φθηνού» χρήματος στην εγχώρια αγορά για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Πλούταρχος Σακελλάρης.

Στο πλαίσιο αυτό υπεγράφη στο Λουξεμβούργο νέα συμφωνία χρηματοδότησης συνολικού ύψους 35 εκατομμυριών ευρώ μεταξύ της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και της ΕΤΕπ με σκοπό τη δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ποσό 25 εκατομμυρίων ευρώ και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ποσό 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Τράπεζας Ιωάννης Λεμπιδάκης ήδη υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Κρήτη για δανειοδότηση και τα σχετικά κεφάλαια εκτιμάται ότι θα απορροφηθούν εντός διμήνου δίνοντας ώθηση στην οικονομία σε μια εποχή που υπάρχει άμεση ανάγκη ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, λόγω των συνεπειών της διεθνούς κρίσης. Σημειώνεται ότι η Παγκρήτια Τράπεζα απορρόφησε ήδη χορηγήσεις από την ΕΤΕπ ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, προωθώντας τα σχετικά κεφάλαια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω χορηγήσεων.

Όπως ανέφεραν στελέχη της ΕΤΕπ σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις και με άλλες μεγάλες ελληνικές εμπορικές τράπεζες για σύναψη αντίστοιχων συμφωνιών, πέραν των τραπεζών με τις οποίες ήδη έχει συνεργασία (Εμπορική, Eurobank, Πειραιώς και Παγκρήτια).

Η ΕΤΕπ έχει ανακοινώσει σχέδιο στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος με τη χορήγηση δανείων συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο σύνολο της Ευρώπης. Τα 15 δισ. ευρώ θα διατεθούν τη χρονική περίοδο 2008-2009. Η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ στις μικρομεσαίες δεν γίνεται απευθείας αλλά μέσω της σύναψης συμφωνιών με εμπορικές τράπεζες με επιτόκιο χαμηλότερο της διατραπεζικής αγοράς, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στις τράπεζες να δανειοδοτήσουν τις τράπεζες με επιτόκια χαμηλότερα από το τρέχον στην αγορά. Όπως τονίζει ο κ. Σακελλάρης, το κόστος του δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το χρηματοπιστωτικό σύστημα στη δύσκολη αυτή συγκυρία θα ήταν υψηλότερο εάν δεν υπήρχαν οι γραμμές χρηματοδότησης της ΕΤΕπ στις εμπορικές τράπεζες.

Στις επιλέξιμες δαπάνες για χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εντάσσονται πλέον και η χρηματοδότηση για κεφάλαια κίνησης καθώς και για χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων για έρευνα και τεχνολογία, προγράμματα εκπαίδευσης προσωπικού κλπ, γεγονός που εκτιμάται ότι θα δώσει σημαντική ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μικρομεσαίοι

Ποιοι μπορούν να λάβουν δάνειο της ΕΤΕπ για ΜμΕ;

Όλες οι αυτόνομες επιχειρήσεις με λιγότερους από 250 απασχολουμένους. Οι θυγατρικές και οι εταιρείες συμμετοχών (holding) βιομηχανικών ομίλων δεν γίνονται δεκτές, διότι αυτού του τύπου τα δάνεια της ΕΤΕπ απευθύνονται αποκλειστικά στις επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους.

Για τι είδους επενδύσεις;

Τα δάνεια της ΕΤΕπ για ΜΜΕ μπορούν να χορηγηθούν για τη χρηματοδότηση κάθε είδους επενδύσεων ή δαπανών που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη μιας μικρής επιχείρησης. Συνεπώς, η επένδυση μπορεί να αφορά:

Υλικά στοιχεία, δηλ. την αγορά εξοπλισμού ή ακινήτων. Η αγορά γης καταρχήν αποκλείεται, εκτός εάν είναι ζωτικής σημασίας για την επένδυση, αλλά η αγορά αγροτικών εκτάσεων αποκλείεται τελείως.

¶υλα στοιχεία, όπως π.χ. δαπάνες άμεσα συνδεδεμένες με έρευνα και ανάπτυξη, δημιουργία ή ανάληψη δικτύων διανομής, ακόμη και σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, κατάθεση ή απόκτηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, δαπάνες για τη μεταβίβαση μιας επιχείρησης εφόσον αυτή επιτρέπει τη συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας (και εφόσον ο αγοραστής και η πωλούμενη επιχείρηση είναι ΜΜΕ και το ποσό που απαιτείται για τη χρηματοδότηση της μεταβίβασης δεν υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ).

Τη διαρκή αύξηση του κεφαλαίου κίνησης που απαιτείται για την ανάπτυξη μιας επεκτεινόμενης ΜΜΕ.

Σε όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομίας:

Τα δάνεια της ΕΤΕπ για ΜΜΕ μπορούν να αφορούν επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας, εκτός από τους τομείς που σχετίζονται με τον οπλισμό, τα τυχερά παιγνίδια και τον καπνό, τις δραστηριότητες των οποίων ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος δεν είναι δυνατόν να περιοριστεί ή αντισταθμιστεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του, τους τομείς που αποτελούν αντικείμενο διχογνωμίας από ηθική άποψη (όπως η κλωνοποίηση ανθρώπων), και την αμιγή δραστηριότητα εργολαβίας οικοδομών.

Αποκλείονται επίσης οι αμιγώς χρηματοοικονομικές συναλλαγές (π.χ. εξαγορές επιχειρήσεων), με εξαίρεση τις μεταβιβάσεις επιχειρήσεων στις ειδικές περιστάσεις που αναφέρονται παραπάνω.

Για τι ποσά και με ποιους όρους;

Τα δάνεια της ΕΤΕπ για ΜΜΕ αφορούν επενδύσεις των οποίων το κόστος κυμαίνεται από πολύ μικρά μεγέθη ως το ποσό των 25 εκατ. ευρώ. Χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ μπορεί να ληφθεί για δάνεια με διάρκεια κυμαινόμενη κατά κανόνα μεταξύ 2 και 12 ετών. Η διάρκεια του εκάστοτε δανείου εξαρτάται από το τη διάρκεια οικονομικής ζωής της χρηματοδοτούμενης επένδυσης. Το ανώτατο ύψος της χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 12,5 εκατ. ευρώ ανά δάνειο.

Τα δάνεια της ΕΤΕπ για ΜΜΕ θα διατίθενται στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω εμπορικών τραπεζών, οι οποίες θα είναι υπεύθυνες για την αξιολόγηση κάθε επιμέρους αίτησης δανείου που υποβάλλεται από ΜΜΕ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η απόφαση χορήγησης ή μη δανείου σε μια ΜΜΕ θα εναπόκειται αποκλειστικά στην διαμεσολαβούσα τράπεζα. Η συμμετοχή της ΕΤΕπ επιτρέπει τη βελτίωση των χρηματοδοτικών όρων των δανείων αυτών και η ΕΤΕπ θα μεριμνά ώστε να παρέχεται σαφής πληροφόρηση στις ενδιαφερόμενες ΜΜΕ σχετικά με τους ευνοϊκούς αυτούς όρους.

Για ορισμένες χρηματοδοτήσεις, η ΕΤΕπ μπορεί επίσης να αναλαμβάνει κινδύνους από κοινού με τον τραπεζικό εταίρο της ή να χορηγεί ενδιάμεσες (mezzanine) χρηματοδοτήσεις. Οι πρακτικές λεπτομέρειες όσον αφορά τις δύο αυτές δυνατότητες θα περιγραφούν πληρέστερα σε μεταγενέστερη φάση.

Σημειώνεται πως περισσότερες από 100 τράπεζες στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεργάζονται ήδη σε τακτική βάση με την ΕΤΕπ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα